Πολιτισμός

21/11/2013 - 16:37

AegeanDocs - 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου

yle="text-align: justify;">Την πραγματοποίηση του «1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου (AegeanDocs)», ανακοίνωσαν σήμερα το μεσημέρι μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου προς τα τοπικά μέσα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντώνη Γιαννάκη και του Αντιπρύτανη κ. Νίκου Σουλακέλλη.

Το «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και του Έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Β. Αιγαίο» που υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Ειδικότερα η Περιφέρεια -όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου-  θέλοντας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που δίνει το ΕΣΠΑ για την ανάδειξη των πλούσιων πολιτισμικών και πολιτιστικών  στοιχείων των νησιών μας και σε αντίθεση με τη κλασσική λογική της «διοργάνωσης εκδηλώσεων», επιχειρεί σε περιφερειακό επίπεδο, τη δημιουργία προοπτικών θεσμοθέτησης ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, με απώτερο σκοπό την καθιέρωσή τους και συνέχισή τους ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του Έργου, με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών φορέων. Σε αυτή τη βάση, εξήγησε, ότι δημιούργησε τον πολυθεματικό θεσμό «Πέλαγος Πολιτισμού» που πραγματοποιεί εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά από τον περασμένο Αύγουστο, σε μία προσπάθεια και διασύνδεσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων των εννέα νησιών του Βορείου Αιγαίου, με την ενεργοποίηση και συμμετοχή του τοπικού πολιτιστικού δυναμικού και των ενεργών φορέων πολιτισμού των νησιών του Β. Αιγαίου.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου είναι η μία από αυτές τις εκδηλώσεις που θα έχει επίκεντρο φέτος τη Μυτιλήνη με τις βασικές εκδηλώσεις και προβολές στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Θα διεξαχθεί από την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών των 27 ταινιών μεγάλου μήκους και 13 μικρού, θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Θα περιλαμβάνει πρωτότυπες και επαναλαμβανόμενες προβολές καθώς και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, αρκετές από τις οποίες θα μεταδίδονται με τεχνολογία «live streaming», ζωντανής δηλαδή αναμετάδοσης μέσω Ίντερνετ, στη Χίο, στη Σάμο και στη Λήμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι προγραμματίζεται ήδη για το διάστημα του Σεπτεμβρίου 2014, το 2ο Φεστιβάλ με επίκεντρο αυτή τη φορά τη Χίο.

Η βασική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου, είναι η προβολή με ελεύθερη είσοδο δεκάδων επιλεγμένων ποιοτικών ταινιών, σε ένα ομοιογενές πρόγραμμα και με ιδανικές συνθήκες προβολής και ήχου. Ταυτόχρονα το Φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας και κρατώντας σε εγρήγορση ένα κοινό χιλιάδων θεατών όλων των ηλικιών, φιλοδοξεί να λειτουργήσει και σαν ομπρέλα σειράς άλλων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.  Μεταξύ των άλλων θα γίνουν και εδικές προβολές για παιδιά της Β’ θμιας εκπαίδευσης χάρις τη θετική ανταπόκριση  της Δ/νση Β’ θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία του Φεστιβάλ θα πρέπει να τονιστεί ότι λόγω του βασικού του προγράμματος που θα αφορά σε ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές ταινίες ντοκιμαντέρ, θα είναι το πρώτο και μοναδικό στο είδος του Φεστιβάλ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Και υπάρχει στα μελλοντικά σχέδιά, η προοπτική πραγματοποίησης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προβολών ταινιών ντοκιμαντέρ και με τουριστικό-ταξιδιωτικό χαρακτήρα.

Οι σκοποί του Φεστιβάλ είναι τρεις: Πρώτα απ΄ όλα η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, ιδίως των ταινιών ντοκιμαντέρ, καθώς και η ενίσχυση του καλλιτεχνικού δυναμικού των νησιών μας. Έπειτα η πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας και τέλος η ενίσχυση της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που ως γνωστόν αναπτύσσει σημαντικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, ερευνητικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Ο Περιφερειάρχης αφού συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον Πρύτανη προσωπικά και τους Αντιπρυτάνεις κ.κ. Σουλακέλλη και Κάλλα για την εξαιρετική συνεργασία τους, τόνισε ότι το Φεστιβάλ που διοργανώνεται, είναι στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου. Και ξεχώρισε για την προσφορά τους στο τελικό αποτέλεσμα που θα έχει αποδέκτη το κοινό, τη δουλειά του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Κώστα Σπυρόπουλου των στελεχών του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Β. Αιγαίου και του Καθηγητή κ. Γιάννη Σκοπετέα.

 

Μοιράσου το άρθρο!