Πολιτισμός

31/01/2020 - 06:40

Αφιέρωμα για τα "85 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου "Θεόφιλου Χατζημιχαήλ"

Στην έπαυλη Δροσίνη (Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς)
Αφιέρωμα για τα "85 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου "Θεόφιλου Χατζημιχαήλ"

Σας ενημερώνουμε για ένα ιδιαίτερο προσεγμένο και ποιοτικό αφιέρωμα: "85 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου "Θεόφιλου Χατζημιχαήλ" το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου (17.30-19.00), στην έπαυλη Δροσίνη (Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς, Αγ. Θεοδώρων & Δ. Κυριακού) στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου δήμου Κηφισιάς "Νίκος Αντωνόπουλος".

Τα κείμενα και η επιμέλεια είναι του Σταύρου Αποστολέλλη, η επιμέλεια οπτικού υλικού - αφήγηση, του σκηνοθέτη Νώντα Σαρλή και την εικαστική ανάλυση του έργου του Θεόφιλου θα κάνει η Αμαλία Παπαϊωάννου, Δρ Ιστορίας Τέχνης.

Στις 12 Αυγούστου του περσινού καλοκαιριού είχε πραγματοποιηθεί η εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του ζωγράφου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής με διοργανωτή το Σύλλογο Καλλονιατών και με αρωγούς επιπλέον των παραπάνω, το "Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού" και την Σοφία Πελοποννησίου - Βασιλάκου, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και την Άννυ Μάλαμα (Δρ. Ιστορίας της τέχνης και επιμελήτρια του μουσείου). Την αφήγηση είχε κάνει το μέλος του συλλόγου Καλλονιατών, Γιόλα Χατζηευστρατίου.

Το βιβλίο για τον Θεόφιλο, τον Κατακουζηνό και τον Tériade

Παράλληλα με την παραπάνω παρουσίαση η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), βρίσκεται στη χαρά να υποδεχτεί και να καλοσωρίσει το νέο βιβλίο-λεύκωμα του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού με τίτλο: «Άγγελος Κατακουζηνός, Στρατής Ελευθεριάδης - Tériade. Μια φιλία ζωής, η δημιουργία του Μουσείου Θεόφιλου», ένα σπουδαίο έργο, ένα πολύτιμο δώρο για το νησί της Λέσβου και τους κατοίκους του που τόσο έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς! Η έκδοση, για την οποία θα γίνει σε επόμενη δημοσίευση, ιδιαίτερη αναλυτική παρουσίαση, φωτίζει την προσπάθεια του, ίσως για πολλούς, άγνωστου φιλότεχνου και υψηλής πνευματικότητας συμπατριώτη μας, Άγγελου Κατακουζηνού, να αφιερώσει ανιδιοτελώς 50 χρόνια στην ανάδειξη του Θεόφιλου.

Το θεατρικό έργο "Θεόφιλος"

Θυμίζουμε παράλληλα και τις παραστάσεις που έδωσε ο συντοπίτης μας (από το Λισβόρι) Θοδωρής Προκοπίου στο "Από Κοινού Θέατρο" για τη ζωή του Θεόφιλου, του σπουδαίου αυτού Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου και έτσι να μας "ταξιδέψει" στη Σμύρνη, στο Πήλιο και στη αγαπημένη Λέσβο.
Ο "Θεόφιλος" επιστρέφει συνέχεια και σήμερα και "πάντα θα επιστρέφει...." και γίνονται προσπάθειες η παράσταση να συνεχιστεί στην Αθήνα σε άλλο θέατρο και φυσικά να πάει και στη Λέσβο, στο τόπο που έδρασε ο ήρωας του έργου Θεόφιλος, για να κάνει περιοδεία σε όσα περισσότερα μέρη μπορεί.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) είναι σε επαφή και συνεργασία με τον ηθοποιό και την οικογένειά του η οποία πραγματικά έχει προβάλλει και προωθήσει το έργο με αποτέλεσμα τις συνεχείς παρατάσεις, για την συνεργασία με δήμους και σχολεία στην Αττική αλλά και τη μεταφορά της στο νησί, σε συνεννόηση πάντα φυσικά με το σύλλογο Σιγριανών (που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία) και το μουσείο Θεοφίλου.

Μοιράσου το άρθρο!