Πολιτισμός

19/07/2023 - 10:33

Το Αγιασώτικο Καρναβάλι στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

up date Κοινή ανακοίνωση Αναγνωστηρίου Αγιάσου και Καρναβαλικού Συλλόγου

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού εντάχθηκαν στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλη Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, το “Αγιασώτικο Καρναβάλι”, η “Μόστρα Θυμιανών” και ο “Καδής στους Σπαθαραίους”.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού στις  10/02/2021 υπέβαλε 5 καρναβαλικά έθιμα των νησιών του Βορείου Αιγαίου τα οποία εγκρίθηκαν και προχώρησαν στο Δεύτερο Στάδιο της Αξιολόγησης όπου στις 25/06/2021 απεστάλησαν τα 5 Δελτία Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προκειμένου να εξετασθούν από την αρμόδια επιτροπή και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και ένταξής τους.

Η επιτροπή έχει εγκρίνει και τα πέντε στοιχεία που είχαν υποβληθεί, οπότε αναμένουμε νέα απόφαση για την ένταξη του “Παραδοσιακού Καρναβαλιού Μεσοτόπου” και των “Φρατζολιών” του Μαραθόκαμπου Σάμου.

 Ευχαριστούμε τo Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»" και τον "Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος», τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών Χίου,  τον Αθλητικό- Σκακιστικό-Πολιτιστικό- Εξωραϊστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου και  τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου»  που κρατάνε αυτά τα έθιμα ζωντανά διαχρονικά και για την συνεργασία τους μαζί μας έτσι που σήμερα να μπορούμε να είμαστε από κοινού υπερήφανοι για το αποτέλεσμα που είχε η κοινή μας προσπάθεια. Είμαστε σίγουροι ότι η εγγραφή των Καρναβαλικών αυτών Δρώμενων των Νησιών του Βορείου Αιγαίου   θα συνεισφέρει στην διατήρηση των εθίμων αυτών και θα συμβάλει ως απόδειξη διαχρονικότητας της ιστορίας του πολιτισμού των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

 

Αναστασία Αντωνέλλη

Αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού

 

---

 

up date

 

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ   «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»         

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ»

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι,  με απόφαση της Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, το Αγιασώτικο Καρναβάλι εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Σύμβαση Ουνέσκο 2003).

Η απόφαση αυτή αποτελεί ύψιστη αναγνώριση της μεγάλης ιστορικής του διαδρομής, της λαογραφικής του αξίας, και τιμά όχι μόνο την Αγιάσο και τη Λέσβο, αλλά και την ευρύτερη ακριτική περιοχή μας. Παράλληλα δημιουργεί την ηθική υποχρέωση στις νεότερες γενιές να το στηρίξουν και να το διατηρήσουν ως κόρη οφθαλμού.

Ο στόχος εκπληρώθηκε με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που υπέβαλε σχετική πρόταση στο ΥΠΠΟΑ, τη συνεργασία του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και του Πολιτιστικού Καρναβαλικού Συλλόγου Αγιάσου, που συνέταξαν το Δελτίο Στοιχείου και συγκέντρωσαν το απαιτούμενο υλικό τεκμηρίωσης, και χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον της Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναστασίας Αντωνέλη. Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα την κ. Έλενα Μπαζίνη, λαογράφο/κοινωνική ανθρωπολόγο/εθνολόγο του ΥΠΠΟ, για τη συνεργασία της.

Ανοίγονται τώρα μπροστά μας νέες προοπτικές ενίσχυσης και παραπέρα ανάδειξης του πατροπαράδοτου εθίμου μας.

Μοιράσου το άρθρο!