Πολιτισμός

11/03/2019 - 20:00

Αγιασώτικο Καρναβάλι 2019 - Εντυπωσιακό, παραδοσιακό, μοναδικό και αλληλέγγυο (φωτο)

Οι φετινές Αποκριές στην Αγιάσο
Πατινάδα, Περικεφαλαία, Αντικαρνάβαλος, γλέντι στο κουιτούκι και …εξορκισμός φαντασμάτων!


Ο πολύ καλός καιρός καθ’ όλη τη διάρκεια του αποκριάτικου τριημέρου έδωσε τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να ανέβει και φέτος στο γραφικό ορεινό κεφαλοχώρι με την μεγάλη καρναβαλική παράδοση και να απολαύσει τα δρώμενα.
Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 το απόγευμα το Αναγνωστήριο Αγιάσου αναβίωσε τα πατροπαράδοτα αποκριάτικα έθιμα της Πατινάδας και της Περικεφαλαίας που γίνονταν από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γραμματέας του Δ.Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής.


Πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον Μεγαλέξαντρο (κορυφαίος-αρχινιστής ο Στρατής Β. Μαγλογιάννης) και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας σεργιάνισε στους μαχαλάδες του χωριού τραγουδώντας τα παλιά παραδοσιακά μας τραγούδια και τα προαιώνια φαλλικά τριψίματα. Ο αγερμός, αφού γύρισε όλο σχεδόν το χωριό, κατέληξε στο παλιό κουιτούκι της Μαρμάρας, στην χιλιοτραγουδισμένη Μπουτζαλιά, όπου έστησε τρικούβερτο λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια. Τα Χορευτικά Ενηλίκων και Εφήβων του Αναγνωστηρίου χόρεψαν αγαπημένους παραδοσιακούς σκοπούς. Σε κάποια ανάπαυλα του ξεφαντώματος κατέφθασαν στο χώρο της εκδήλωσης από διαφορετικές κατευθύνσεις δυο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια και αναβίωσαν το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας). Πρωταγωνιστές της στιχουργικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο …φύλων ο Παναγιώτης Δ. Κορομηλάς (καρναβαλίνα) και ο Μαρίνος Δ. Κορομηλάς (καρνάβαλος).


Την παραδοσιακή κομπανία στελέχωναν οι γνωστοί λαϊκοί οργανοπαίχτες Κώστας Ζαφειρίου (σαντούρι), Παναγιώτης Πρ. Σουσαμλής (νταούλι), Ιγνάτης Σιμενής (τρομπέτα) και Τάσος Θεοδοσίου (κλαρίνο).
Το Αναγνωστήριο Αγιάσου ευχαριστεί θερμά όσες και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τους Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη, Σοφία Σκανέλη, Βικτώρια Μπαγέλη, Λευτέρη Καμπιρέλη, Πυθαγόρα Καραδεμίρη, Μιχάλη Βαρβάκη, Μάριο Χαλέλη  και το αδελφό θεατρικό σωματείο «Άστεγοι» Μυτιλήνης.


Μετά την εκδήλωση στην Πλατεία Αγοράς παρουσιάστηκε ένα καρναβαλικό δρώμενο με τον φούρνο του Ναστραντίν Χότζα. Παλιούς στίχους εκφώνησαν ο Στρατής Ανθ. Γυρέλης και ο Βασίλης Βερδούκας. Συμμετείχαν ο Παναγιώτης Μ. Λαλάς, ο Στρατής Σιδηρέλης και ο Γιώργος Ζούκος.


Την Καθαρή Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019 στις 3:30 μμ οι καρνάβαλοι έγιναν κυνηγοί φαντασμάτων και προσπάθησαν να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα, τα δαιμόνια και τα φαντάσματα που πλανώνται πάνω από την Ελλάδα και στοιχειώνουν τον τόπο και τον λαό της. Σχολιάστηκαν θέματα της πρόσφατης επικαιρότητας όπως η έξαρση του νεοναζισμού, οι πολιτικές «μεταγραφές», η διάσπαση του Δήμου Λέσβου, οι επερχόμενες εκλογές, η Συμφωνία των Πρεσπών κ.ά.
Σάτιρα: Παναγιώτη Κορομηλά
Εκφώνησαν: Μαρία Θρασύβουλου Γλεζέλη, Δημήτρης Παν. Κορομηλάς, Δημήτρης Κλ. Κορομηλάς, Μαρίνος Κορομηλάς, Χαρίλαος Αϊβαλιώτης, Ηλίας Κουταλέλης, Χρίστος Κουφέλος, Αλέξανδρος Λημναίος, Μανώλης Παπαπορφυρίου, Κατερίνα Παπαπορφυρίου, Γιώτα Ακαμάτη, Ταξιάρχης Κουταλέλης, Θρασύβουλος Γλεζέλης. Συμμετείχε ο Χρίστος Κλήμος και πολλά παιδιά.
Κατασκευή σκηνικών: Χρίστος Κουφέλος και Μαρίνος Κορομηλάς
Σκηνογραφία – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή
Το συγκρότημα ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά τους τους Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή, Στρατή Βεγιάζη, Παναγιώτη Γ. Τσουκαρέλη, Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγιάσου, Αναγνωστήριο Αγιάσου, Γρηγόρη Ψαρρό, Στρατή Β. Μαγλογιάννη, Παναγιώτη Καπάτο, Στρατή Β. Τοπαλή, Βίκυ Κορομηλά, Ειρήνη Βουνάτσου, Μαίρη Κορομηλά, Γιώργο Λεβέντη, Δημήτρη Τζανή, Λευτέρη Καμπιρέλη, Μάριο Χαλέλη, Άγγελο Χαλέλη,  Πυθαγόρα Καραδεμίρη, Μιχάλη Βαρβάκη, Περικλή Χτενέλη.
Ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος» προσέφερε στον κόσμο δωρεάν ούζο και νηστίσιμους μεζέδες.
Επίσης συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη υγιεινής και σπιτιού για την ομάδα "ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ".


Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά:
Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την κάλυψη μέρους των εξόδων της φετινής διοργάνωσης, ύψους 2500 ευρώ.
Την ΔΕΥΑΛ και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου.
Το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου για την τήρηση των μέτρων τάξης και ασφάλειας.
Τον Γιώργο Συκά για τη δωρεά κρασιού.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !! ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!

Δείτε πλουσίο φωτογραφικό υλικό από το Δημοσθένη Σκλεπάρη:

 

Μοιράσου το άρθρο!