Πολιτισμός

28/02/2020 - 10:56

Ακυρώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Αγιάσο - Ψηφίσματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Καρναβαλικού Συλλόγου «Ο Σάτυρος» Αγιάσου σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 6 μμ, έχοντας υπόψη:

Α) Τις δραματικές συνθήκες που προκάλεσε στο νησί μας η αποστολή από την κυβέρνηση ισχυρών δυνάμεων καταστολής, η επίδειξη αναίτιας αστυνομικής βίας εκ μέρους τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στα μπλόκα στις θέσεις Διαβολόρεμα και Καράβα-Καβακλί και στην Παγανή, καθώς και το γεγονός ότι όλη η λεσβιακή κοινωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναβρασμό,

Β) Την απαγόρευση πραγματοποίησης των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα με απόφαση του Υπουργού Υγείας, λόγω του κορονοϊού που έπληξε και τη χώρα μας,

αποφάσισε κατά πλειοψηφία - με ψήφους 4 υπέρ έναντι 3 κατά - τα κάτωθι:

Α. Καταδικάζει απερίφραστα την κυβερνητική αδιαλλαξία και το χτύπημα του λεσβιακού λαού από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής που ήρθαν στο νησί μας με εντολή της κυβέρνησης.

Απαιτεί το κλείσιμο όλων των hot-spots, τη μη δημιουργία καμιάς νέας δομής στα νησιά μας, ούτε κλειστής ούτε ανοιχτής, και τον συντομότερο δυνατό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών τόσο από το νησί μας όσο και από την χώρα μας.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στα συγκροτήματα που δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Αποκριάτικο Καρναβάλι να ματαιώσουν τη εμφάνισή τους και καλεί τα μέλη του Συλλόγου να συμπαραταχθούν στον δίκαιο αγώνα του κόσμου των ακριτικών νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Γ. Το Αγιασώτικο Καρναβάλι στηρίζεται παραδοσιακά στην ελεύθερη συμμετοχή και έκφραση των Αγιασωτών, έξω από κάθε έλεγχο και λογοκρισία. Συνεπώς το Δ.Σ δεν μπορεί να επιβάλει στα μέλη του την απόφασή του. Κάθε μέλος και κάθε ομάδα ξεχωριστά αποφασίζει και πράττει κατά συνείδηση.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» σε έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12 μ., έχοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο νησί μας εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστής δομής στη Λέσβο για την «φιλοξενία» προσφύγων και μεταναστών,

αποφάσισε ομόφωνα τα κάτωθι:

Ματαιώνει τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για την Κυριακή της Αποκριάς 1η Μαρτίου 2020 (Πατινάδα, αναβίωση εθίμων Περικεφαλαίας και Τράτας) σε ένδειξη συμπαράστασης στον παλλεσβιακό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και καλεί την Πολιτεία να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του λεσβιακού λαού με δημοκρατικό τρόπο και όχι επιβάλλοντας αυταρχικά τη βούλησή της με τη χρήση αστυνομικής βίας.

Μοιράσου το άρθρο!