Πολιτισμός

23/11/2013 - 10:19

«Άλλες Ειδήσεις» από τη Θεατρική Ομάδα ΦΟΜ

Την παράσταση «Άλλες Ειδήσεις» παρουσιάζει το Studio Σκηνοθεσίας της Θεατρικής Ομάδας ΦΟΜ, το οποίο φέτος λειτουργεί για τρίτη συνεχή χρονιά με μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται για την θεατρική σκηνοθεσία. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό έργο, που ο κύριος κορμός του γράφτηκε το 1979 από τον Μάριο Ποντίκα ως «Εσωτερικαί Ειδήσεις». Το αρχικό κείμενο χρησιμοποιήθηκε ως «πρώτη ύλη» και διαμορφώθηκε, κατά τη διάρκεια των προβών, από τους τρείς σκηνοθέτες της παράστασης Μαρία Δεσινιώτη, Νικόλα Κουρτζή και Δημήτρη Πρωτούλη.

Με γλώσσα που ακροβατεί ανάμεσα στο κωμικό, στην ειρωνία και στο δράμα, το έργο παρουσιάζει τη ζωή στην Ελλάδα η οποία, σχεδόν 35 χρόνια μετά τη συγγραφή του αρχικού κειμένου, παραμένει ανατριχιαστικά ίδια τόσο στις δομές της όσο και στην ιδεολογίες των Νεοελλήνων…

Ο συγγραφέας σημειώνει για το έργο: «Το Εσωτερικαί Ειδήσεις δεν ξεκίνησε (και δε φιλοδόξησε) να είναι μια επιθεώρηση, με την τρέχουσα σημασία του όρου(...) Ξεκινώντας από τα κωμικοτραγικά βιώματα ενός απάνθρωπα αποσπασματικού αγώνα για επιβίωση, φτάνω να διαπιστώσω ότι αυτό που ονομάζουμε ζωή, δεν είναι άλλο από την απομίμησή της. Μέρα με τη μέρα απομακρυνόμαστε από την ελπίδα να δούμε το αληθινό μας πρόσωπο, μέρα με τη μέρα συνηθίζουμε να κρυβόμαστε πίσω από κάποιο άλλο που δεν είναι το δικό μας. Παίζουμε ρόλους που, ίσως, δεν μας ταιριάζουν. Αποχτάμε συνήθειες που δεν είχαμε την ψυχραιμία να κριτικάρουμε και σκέψεις που δεν είχαμε το χρόνο να φωτίσουμε. Τρέχουμε πίσω από στόχους που άλλοι μας όρισαν και θεωρούμε αναμφισβήτητα (ποιος ξέρει από πόσες και ποιες ανασφάλειες) εκείνα για τα οποία θα 'πρεπε, ίσως, να αμφιβάλλουμε. Δεχόμαστε μόνο και δε ρωτάμε πια. Δεν αμφιβάλλουμε.»

Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 29, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στις 21.00, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Τιμή Εισιτηρίου: 10€ (Κανονικό) 7€ (Μειωμένο)

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Θοδωρής Αγγελέλλης, Λένα Αλτίνογλου, Μαρία Δεσινιώτη, Δηνήτρης Καμπάς, Νικόλας Κουρτζής, Γιώργος Λημναίος, Αγγελική Πολιτάκη, Μαριλένα Σεφτελή, Μάριος Σπανός

Σκηνογραφία: Γιάννης Τρουμπούνης
Ενδυματολογία: Κλαίρη Φραγκουλάκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ανδρέας Σεφτελής
Hair Styling: Jorge
Σχεδιασμός Προγράμματος - Αφίσας: Νικόλας Κουρτζής

 

Μοιράσου το άρθρο!