Πολιτισμός

25/01/2017 - 19:32

Ανάδειξη των Μουσείων της Λέσβου

Ε

νημερωτική συνάντηση των φορέων της εκπαίδευσης και του τουρισμού με τους εκπροσώπους του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 στα γραφεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Τα Μουσεία της Λέσβου αποτελούν τη σημαντικότερη πολιτιστική υποδομή του νησιού, ενώ ο πλούτος των εκθεμάτων και η ποικιλία των ενδιαφερόντων που καλύπτουν τα καθιστούν μοναδικό στο είδος τους μουσειακό σύνολο στη χώρα μας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα προβλήματα που δημιουργεί η μειωμένη επισκεψιμότητα στα Μουσεία γεγονός που σχετίζεται με την γενικότερη κάμψη της τουριστικής κίνησης αλλά και η συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν με τη συνεργασία όλων των φορέων ώστε να αναδειχθεί ο πολιτιστικός και εκπαιδευτικός ρόλος των Μουσείων και ταυτόχρονα ο αναπτυξιακός τους ρόλος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Α. Καλάργαλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Π. Αντωνίου, ο Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Π. Χατζηκυριάκος, η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα κα. Η. Καλδέλλη, η Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Β.Α. Αιγαίου και Νήσων κα.  Ε. Εγγλεζοπούλου.

Συμμετείχαν επίσης ως εκπρόσωποι των Μουσείων ο Καθηγητής Δ. Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, ο π. Ε. Κομνηνός, εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, η κα. Μ. Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π., η κα. Ν. Κάσδαγλη, εκπρόσωπος του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, ο κ. Δ. Καραπιπέρης, εκπρόσωπος του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, ο Καθηγητής Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Επικ. Καθ. Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας κα. Α. Χουρμουζιάδη.

Για την προετοιμασία της συνάντησης καθώς και τη διαμόρφωση των προτάσεων των Μουσείων προηγήθηκαν συναντήσεις του Δικτύου Μουσείων με τη συμμετοχή και του Αντιδημάρχου Λέσβου κ. Κ. Αστυρακάκη, ως εκπρόσωπου των Δημοτικών Μουσείων και του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλλίδη, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης των Μουσείων της Λέσβου, τα οποία αποτελούν ένα μοναδικό στο είδος τους μουσειακό σύνολο για τη χώρα, το οποίο έχει τις δυνατότητες εφόσον αξιοποιηθεί και προβληθεί κατάλληλα να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ειδικότερα ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου συζητήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας για τη στήριξη των Μουσείων της Λέσβου από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς του τουρισμού ώστε τα Μουσεία της Λέσβου να αποτελέσουν πόλο έλξης νέων επισκεπτών αλλά και προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που διανύουμε.

Μουσεία και Εκπαίδευση

Ειδικότερα, στον τομέα της αποτελεσματικής σύνδεσης των Μουσείων και των σχολείων προτάθηκε η εξαγγελία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μιας νέας κοινής δράσης με τα Μουσεία της Λέσβου και τίτλο "Μουσείο - Σχολείο" για την ενθάρρυνση σχολικών μονάδων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα Μουσεία. Στόχο θα έχει την επανασύνδεση των Μουσείων με την τοπική κοινωνία και αξιοποίηση του μεγάλου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού κεφαλαίου.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την τόνωση του ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση επισκέψεων στη Λέσβο  σχολικών μονάδων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και άλλων περιοχών της χώρας αλλά και του εξωτερικού και η αξιοποίηση των Μουσείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα στα οποία περιλαμβάνονται επισκέψεις στα Μουσεία και τις επισκέψεις σχολικών μονάδων από άλλες περιοχές της χώρας που πρόκειται να έλθουν το προσεχές διάστημα στη Λέσβο. Ζητήθηκε επίσης η συνεργασία και η στήριξη των φορέων του τουρισμού για τη διευκόλυνση των επισκέψεων.

Μουσεία και Τουρισμός

Διαπιστώθηκε η ανάγκη αξιοποίησης των Μουσείων από τους φορείς του Τουρισμού μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που θα τονώσουν το ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητα των Μουσείων, τα οποία συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και στην αναβάθμιση του ενδιαφέροντος επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Ειδικότερα συζητήθηκε:

·         η ένταξη επισκέψεων στα Μουσεία στα τουριστικά πακέτα που προσφέρουν τα τουριστικά γραφεία,

·         η καθιέρωση ειδικών τουριστικών προγραμμάτων που θα επικεντρώνονται σε επισκέψεις στα Μουσεία,

·         η καθιέρωση ειδικών τουριστικών διαδρομών οι οποίες να περιλαμβάνουν την επίσκεψη σε μουσειακούς χώρους,

·         η συνεργασία για την προώθηση των επισκέψεων στα Μουσεία στους επισκέπτες της Λέσβου μέσω των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων.

Το Δίκτυο των Μουσείων έχει προετοιμάσει θα διανέμει σε όλους τους φορείς σε τακτά διαστήματα, επικαιροποιημένη πληροφόρηση για τα ωράρια λειτουργίας και τις εκδηλώσεις όλων των Μουσείων ώστε να υποστηριχθεί η προσπάθεια.

Συζητήθηκε επίσης η ενθάρρυνση οργανωμένων επισκέψεων των εκθέσεων των Μουσείων από φορείς, συλλόγους και σωματεία.  Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η σχέση των Μουσείων με την τοπική κοινωνία και θα διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα των Μουσείων από τους κατοίκους και επισκέπτες της Λέσβου.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Στο ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των Μουσείων του Δήμου Λέσβου, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π., του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος και του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου θέλοντας να ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και τη γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.

Άξονες της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αλληλοϋποστήριξη, η στενή και πολύπλευρη συνεργασία, η ενημέρωση του κοινού της Λέσβου για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας.


Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
 
Στο Νέο κτίριο εκτυλίσσεται η καθημερινή θρησκευτική, οικονομική και πολιτική ζωή από τον 3ο αι. π.Χ ως και τον 4ο αι. μ.Χ. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται τα περίφημα ψηφιδωτά της «Οικίας του Μενάνδρου». Στο Μουσείο φιλοξενείται η περιοδική έκθεση «Λεσβία Γη …Ξενία Γη» η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη της κεραμικής στη Λέσβο από αρχαία έως τα σύγχρονα χρόνια. Κάθε μήνα παρουσιάζεται σε ειδική προθήκη στο ισόγειο του Μουσείου «Το αρχαιολογικό εύρημα του μήνα».
 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 15:00
 
Διεύθυνση: 8ης Νοεμβρίου, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ: 2251040223 •  E-mail:  efales@culture.gr
Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3484
 
 
 
 
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
 
Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του παρουσιάζονται μοναδικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός από τα σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα Μνημεία της Φύσης καθώς και οι φυσικές διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του και η γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους.
 
Ώρες λειτουργίας: 
 
Τρίτη- Κυριακή: 09:00-17:00
 
Διεύθυνση: Σίγρι, Τ.Κ. 811 03 Λέσβος
 
Τηλ.-Fax:  2253054434, 2251047033  •  E-mail:  lesvospf@otenet.gr
Ιστότοπος: www.lesvosmuseum.gr
 
 
 
 
 
Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού
 
Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: α) θρησκεία και λατρεία (αναθηματικά ανάγλυφα και ολόγλυφα έργα) β) ταφικά έθιμα (επιτύμβιες στήλες, πήλινη σαρκοφάγος, κτερίσματα) και γ) καθημερινή ζωή. Στον ημιυπαίθριο χώρο εκτίθενται ευμεγέθη αρχιτεκτονικά μέλη, αναθηματικά ανάγλυφα και βωμοί ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. 
 
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00
 
Διεύθυνση: Σκάλα Ερεσού, Τ.Κ. 811 05 Ερεσός
Τηλ.-Fax:  2253053037 •  E-mail:  efales@culture.gr
Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=18301
 
 
 
 
 
Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας
 
Είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αρχοντικά της Λέσβου του τέλους του 18ου – αρχών του 19ου αιώνα. Αποτελεί σημαντικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής της όψιμης Οθωμανικής περιόδου της Λέσβου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για την οργάνωση της κάτοψης, του θεματικού διακόσμου, του λειτουργικού τυπικού και των κατασκευαστικών λεπτομερειών.
 
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 08:00-15:00
 
Διεύθυνση: Πέτρα, Τ.Κ. 811 09 Λέσβος
Τηλ.-Fax:  2253041510 •  E-mail: efales@culture.gr
 
Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=16441
 
 
 
Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο
 
Η συλλογή του περιλαμβάνει εικόνες βυζαντινής και λαϊκής τέχνης από το 13ο έως τον 20ο αιώνα. Εκτός από την κύρια συλλογή των εικόνων, περιλαμβάνει επίσης συλλογές που αποτελούνται από άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως ξυλόγλυπτα, ιερά σκεύη, βημόθυρα, άμφια, χειρόγραφα κ.α.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 09:00-13:00
Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Θεράποντος, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ.:  2251028916, 6974168949  •  E-mail:  ebmmyt@gmail.com
Ιστότοπος: www.ebmm.gr
 
 
 
 
 
Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade
 
Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade. Στις αίθουσές του εκτίθενται έργα γνωστών καλλιτεχνών, αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων» και VERVE με λιθογραφίες των Chagall, Matisse, Picasso, Léger κ.α. καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.
 
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 09:00-14:00
Διεύθυνση: Βαρειά, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
 
Τηλ.: 2251023372 •  E-mail:  info@museumteriade.gr
Ιστότοπος: http://museumteriade.gr
 
 
 
 
 
Μουσείο Θεόφιλου
 
Ανεγέρθηκε στη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, με έξοδα του Στρατή Ελευθεριάδη - Tériade. Το 1965 ο TERIADE το δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου από την ιδιωτική του συλλογή.
 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 08:30 -14:30
 
Διεύθυνση: Βαρειά, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
 
Τηλ:  2251041644 •  Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3435
 
 
 
 
 
Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης
 
Διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, η οποία δωρήθηκε στο Δήμο από τον Γιώργο Σίμο - Πετρή και την αδελφή του Έλλη Σίμου. Eκτίθενται έργα μεγάλων ζωγράφων και χαρακτών, Ελλήνων και ξένων καθώς και μια αξιόλογη συλλογή από έργα Λέσβιων ζωγράφων.
 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 08:30-14:30
 
Διεύθυνση: Αδραμυτίου 46, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη
 
Τηλ.-Fax: 2251048002
 
 
 
 
 
Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά
 
Πρόκειται για μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο το οποίο κατασκευάστηκε το 1887 από το Νικόλαο Βρανά, παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Εκτίθενται σπάνιο αρχειακό υλικό, έκθεση ζωγραφικής και παλαιά αντικείμενα από τη λειτουργία του ελαιοτριβείου. 
 
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:30 (Χειμερινό ωράριο) / 10:00 – 18:00 (Θερινό ωράριο)   
 
Διεύθυνση: Παπάδος, Τ.Κ. 811 06 Λέσβος
 
Τηλ.: 2251082007  •  E-mail: info@vranasmuseum.gr 
 
Ιστότοπος: www.vranasmuseum.gr
 
 
 
 
 
Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
 
Στεγάζεται στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, στο συγκρότημα του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής (1911-1967). Αυθεντικά μηχανήματα που λειτουργούν ξανά, ψηφιακές προβολές και ο ήχος της μπουρούς, ζωντανεύουν μοναδικά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου και τον κύκλο των εργασιών που σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή. Το Μουσείο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
 
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 10:00-18:00 (1/3 - 15/10)
 
Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 10:00-17:00 (16/10 - 28/02)
Διεύθυνση: Αγία Παρασκευή, T.K. 811 02 Λέσβος
 
Τηλ: 2253032300 •  E-mail:  piop@piraeusbank.gr 
Ιστότοπος: http://www.piop.gr
 
 
 
 
 
Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»
 
Πρόκειται για το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί στα Χίδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και προβάλει το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου.
 
Διεύθυνση: Χίδηρα, T.K. 811 10 Λέσβος
 
Τηλ.:  2253051128 •  E-mail:  info@jakobides-digital-museum.gr 
Ιστότοπος: www.jakobides-digital-museum.gr
 
 
 
 
 
Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας
 
Περιλαμβάνει απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων μοναδικής αξίας που έζησαν στην περιοχή πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας καθώς και τμήμα βοτανικής.
 
Διεύθυνση: Βρίσα-Πολιχνίτος, Τ.Κ. 813 00 Λέσβος
 
Τηλ:  2252061890  •  Ιστότοπος: http://vrisa.geol.uoa.gr
 
 
 

 

Μοιράσου το άρθρο!