Πολιτισμός

28/08/2015 - 08:30

Ανατολικά της Εδέμ - Δευτέρα 31 Αυγούστου στο "Αρχοντικό Γεωργιάδη"

Α

νατολικά της Εδέμ

Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 21:00

 Θερινός Κινηματογράφος στο Αρχοντικό Γεωργιάδη :: Είσοδος Ελεύθερη

 

«Ανατολικά της Εδέμ» του Ηλία Καζάν

Η νουβέλα του Τζον Στάινμπεκ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Ηλία Καζάν και η ταινία «Ανατολικά της Εδέμ» γίνεται μια από τρεις ταινίες σταθμούς στη φιλμογραφία του Τζέιμς Ντιν. Ο άσημος τότε ηθοποιός, που σύντομα θα γινόταν το είδωλο μιας ολόκληρης γενιάς, υποδύεται τον Καλ, έναν δύστροπο και κακομαθημένο νεαρό που φθονεί την ιδιαίτερη προτίμηση που δείχνει ο πατέρας του (Ρέιμοντ Μάσεϊ) προς τον αδελφό του, Άαρον (Ρίτσαρντ Ντάβαλος).

Η ταινία αποτελεί μία σύγχρονη μεταφορά της ιστορίας του Κάιν και του Άβελ στο 1917 στην Καλιφόρνια, καταγραμμένη μέσα από τις δραματικές σχέσεις μιας αγροτικής οικογένειας, που η μητέρα τους έχει γίνει πόρνη και ο πατέρας τους είναι ένας σκληρός οικογενειάρχης.

Το ηλεκτρισμένο ντεμπούτο του Τζέιμς Ντιν στο κλασσικό φροϋδικό μελόδραμα του Καζάν, θα σηματοδοτήσει για πάντα το προφίλ του μπερδεμένου, απεγνωσμένου για αγάπη εφήβου, αποξενωμένου και περιθωριακού, αλλά κατά βάθος παρεξηγημένου.

Ο Καζάν συνεργάστηκε στενά με τον Τζον Στάινμπεκ στη μεταφορά του επικού ομώνυμου μυθιστορήματός του. Η ιστορία του Κάιν και του Άβελ, ενσαρκωμένη από δυο αδέρφια, που ενηλικιώνονται και συγκρούονται διεκδικώντας την στοργή του αυστηρού «πατριάρχη» της οικογένειας αλλά και την ίδια γυναίκα.

Γυρισμένη σε Cinemascope το οποίο εύστοχα αναδεικνύει τα εκρηκτικά συναισθήματα και την ψυχολογική ένταση, τις γωνίες της κάμερας, τα σαν ζωγραφιά αμερικανικά τοπία, η ταινία αποτελεί ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και οδυνηρά πορτραίτα οικογενειακής ασφυξίας στον κινηματογράφο...

Αν και έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, η ταινία κέρδισε μόνο ένα βραβείο, το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Τζο βαν Φλιτ. Ο Καζάν έχασε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Πολ Όσμπορν το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου κι ο Τζέιμς Ντιν το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Ωστόσο, ο Ηλίας Καζάν βραβεύτηκε για τη σκηνοθεσία της ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών, καθώς και με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας.

Μοιράσου το άρθρο!