Πολιτισμός

06/07/2019 - 15:03

Άνθρωποι, Άλογα και ένας Άγιος... στην Αγιάσο! Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία

Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της χρονιάς στην Αγιάσο, αλλά και στη Λέσβο, είναι το τριήμερο πανηγύρι που οργανώνει ο Σύλλογος Καβαλαραίων Αγιάσου «Ο Προφήτης Ηλίας». Γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με τη συμμετοχή καβαλαραίων απ’ όλο το νησί το τριήμερο 18, 19 και 20 Ιουλίου. Μπήκαμε πια στην τελική ευθεία των προετοιμασιών και ήδη ανακοινώθηκε το φετινό αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο έχει ως εξής:

 

ΠΕΜΠΤΗ 18-7-2019:

Στις 7:30 μμ: Η πομπή τον αλόγων θα ξεκινήσει από το Αναγνωστήριο και η περιφορά του μόσχου θα γίνει μέσα στο χωριό με συνοδεία μουσικής παραδοσιακής κομπανίας. Ολονύχτιο γλέντι με ζωντανή μουσική.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-7-2019:

Εσπερινός στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο βουνό Όλυμπος. Το βράδυ παρέλαση των αλόγων στο χωριό και αναχώρηση το πρωί για το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ολονύχτιο γλέντι με ζωντανή μουσική στο Καμπούδι.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20-7-2019:

Το πρωί τέλεση θείας λειτουργίας στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στον Όλυμπο και κάθοδος των καβαλάρηδων στο χωριό.

Στις 11:00 πμ συνοδεία των καβαλαραίων θα ξεκινήσει η περιφορά της εικόνας του Προφήτη Ηλία στους κεντρικούς δρόμους του χωριού με κατάληξη την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Καμπούδι. Διανομή παραδοσιακού φαγητού (κισκέτς). Αναβίωση του εθίμου περιφοράς των αλόγων μέσα στις γειτονιές.

Στις 10:00μμ το βράδυ θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με ζωντανή μουσική στο Καμπούδι και θα γίνει ο διαγωνισμός και η βράβευση των ωραιότερων αλόγων (Κατηγορίες: Ντόπια – Ημίαιμα – Καθαρόαιμα - Βράβευση άνευ διαγωνισμού). Λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα. Ολονύκτιο γλέντι.

 

(Οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Ραϊστέλη από το περσινό πανηγύρι - Δείτε επίσης της αφίσα των φετινών εκδηλώσεων ) 

Μοιράσου το άρθρο!