Πολιτισμός

28/01/2013 - 05:46

Απολογισμός δράσης και κοπή πίτας από την «Εικαστική Παρέμβαση»

Απολογισμός δράσης και κοπή πίτας από την «Εικαστική Παρέμβαση»

Απολογισμός δράσης και κοπή πίτας από την «Εικαστική Παρέμβαση»

Απολογισμός δράσης και κοπή πίτας από την «Εικαστική Παρέμβαση»

Απολογισμός δράσης και κοπή πίτας από την «Εικαστική Παρέμβαση»

Απολογισμός δράσης και κοπή πίτας από την «Εικαστική Παρέμβαση»

yle="text-align: justify;">Το πολιτιστικό σωματείο «Εικαστική Παρέμβαση»  την Κυριακή 27 Ιανουαρίου έκοψετη βασιλόπιτά του.
Η εκδήλωση πραγματοποίηθηκε στο  ξενοδοχείο «Λέσβιον» και περιλάμβανε απολογισμό της δράσης της χρονιάς που πέρασε, καθώς και αναφορά στα σχέδια του συλλόγου για το 2013, από την πρόεδρο του σωματείου κ. Θεοδώρα  Βάλβη.

Η κ. Θεοδώρα Βάλβη στην ομιλία της τόνισε:

Καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν, τον βουλευτή Λέσβου κ.Παύλο Βογιατζή, τον αντιδήμαρχο κ.Γιάννη Τσακίρη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ.Θράσο Καλογρίδη, τον δ/ντή του Τελωνείου κ.Δημήτρη Κουτρουμπή αλλά και πολλούς φίλους μας αγαπημένους, φιλότεχνους και συνοδοιπόρους των καλλιτεχνικών μας ανησυχιών.
Τώρα ένας σύντομος απολογισμός για την χρονιά που πέρασε.
Οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις της ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ λόγω οικονομικής δυσπραγίας, ήταν σχετικά φτωχικές, όμως καμωμένες με κέφι και που μας γέμισαν χαρά.
13 Ιανουαρίου επισκεφτήκαμε την ΠΝΟΗ και μοιράσαμε δώρα στα παιδιά και 5 Φεβρουαρίου μοιράσαμε τρόφιμα στους άπορους του νησιού μας στο Δημοτικό Θέατρο.
Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσο Καλογρίδη, τον δ/ντή του Τελωνείου κ.Δημήτρη Κουτρουμπή και την ενημέρωση του ταξιδιωτικού πράκτορα κ.Αντώνη Πίκουλου , επισκεφτήκαμε το ωραιότατο κυπριακό κρουαζερόπλοιο SALAMIS FILOXENIA στις 27 Ιουνίου και στις 10 Ιουλίου 2012 και χαρίσαμε 100 τσαντούλες την κάθε φορά με το λογότυπό μας στους Κύπριους τουρίστες που επισκέφτηκαν το νησί μας. Οι τσαντούλες περιείχαν , ένα μπουκαλάκι ούζο, ένα μπουκαλάκι λάδι, πολλά φυλλάδια που αφορούσαν τις  ομορφιές του νησιού μας, τα προϊόντα του και όλα τα αξιοθέατα. Επίσης φυλλάδια της ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ με έργα των μελών μας  καθώς κι ένα κλαδάκι ελιάς, σύμβολο ειρήνης και φιλίας . Ήταν μια κίνηση καλωσορίσματος των τουριστών που δείχνει τη φιλοξενία μας και την καλή διάθεση να περάσουν καλά στο νησί μας.
Τη δεύτερη φορά που ήρθε το κρουαζερόπλοιο στήσαμε σε ένα από τα σαλόνια και στους διαδρόμους του , έκθεση ζωγραφικών πινάκων, κεραμικών και ελεύθερων κατασκευών των μελών μας .Υπήρχε λεσβιακή γευσιγνωσία στην τραπεζαρία και μας παρέθεσαν πλούσιο γεύμα, μετά δε έγινε γλέντι με νησιώτικους χορούς και γνωριμίες με πολλούς φορείς εμπόρων και επαγγελ-ματιών. Μια ευχάριστη νότα συνύπαρξης με τους επισκέπτες μας.

Τον Αύγουστο παρουσιάσαμε στο Επιμελητήριο Λέσβου την ετήσια έκθεση έργων των μελών μας, με θέμα «ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ» με μεγάλη επισκεψιμότητα και ευμενή σχόλια των επισκεπτών, στο βιβλίο εντυπώσεων του συλλόγου μας.

Τον ίδιο μήνα είχαμε την ευχάριστη έκπληξη από το Δήμο Λέσβου. Την παραχώρηση ενός μικρού ξύλινου οικίσκου μέσα στο πάρκο Χατζηδήμου για την στέγαση του συλλόγου μας. Ευχαριστούμε γι’ αυτό και δημόσια τον Δήμαρχό μας κ.Δημήτρη Βουνάτσο ,το Δ.Σ. και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κ.Γιάννη Τσακίρη. Ακόμα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το χώρο, αλλά μόλις μας δοθεί φως και νερό από το Δήμο θα εγκαινιάσουμε τη στέγη μας, που αν και μικρή θα γίνει πόλος έλξης εικαστικών συγκεντρώσεων και θα δώσει και νέα ζωή στο αδικημένο και πολύ όμορφο πάρκο Χατζηδήμου.


Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου πήραμε μέρος στις Γιορτές της Αγοράς που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μυτιλήνης, στήνοντας μια μικρή έκθεση έργων των μελών μας, σ΄ένα από τα κλειστά μαγαζιά της αγοράς. Πάλι  θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ.Θράσο Καλογρίδη για την βοήθειά του. Πολλοί ντόπιοι και ξένοι τουρίστες , μας επισκέφτηκαν περνώντας και κάνοντας τα ψώνια τους στα μαγαζιά.

Αμέσως μετά ανταποκριθήκαμε σε δυό προσκλήσεις βοήθειας.
1)Του ΚΕΘΕΑ που διοργάνωσε έκθεση εικαστικών έργων –προσφορών των Λέσβιων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και πολλών μελών της ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Από την πώληση των έργων , το ΚΕΘΕΑ είχε κάποια έσοδα ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται όσο γίνεται στο μεγάλο και δύσκολο έργο του.
2)Των ΑΜΕΑ της ΚΥΨΕΛΗΣ που ζήτησε τη βοήθεια της ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στα ημερολόγια που ετοίμαζε για το 2013 ,να φιλοτεχνηθούν και να πωληθούν, ώστε να έχουν κάποια έσοδα από την πώλησή τους για να μπορέσουν να στηρίξουν το δύσκολο έργο τους.

Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δεν έμεινε αμέτοχη και στη βοήθεια των λαθρομεταναστών. Μέλη του συλλόγου μας πρόσφεραν τροφή και ρουχισμό σ’αυτούς τους ανθρώπους που έτρεμαν από το κρύο και την πείνα, μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, ένα χειμωνιάτικο βράδυ.

Αυτά για τη δράση μας το 2012.

Και τώρα τα σχέδιά μας για το 2013.

Ετοιμάζουμε για φέτος νέα έργα με ελεύθερο  θέμα που θα κοσμήσουν την καλοκαιρινή έκθεση της ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ .Θα προσπαθήσουμε να εκθέσουμε στο ισόγειο του Επιμελητηρίου αν το ενοίκιο δεν είναι τόσο απαγορευτικό για το ταμείο μας. Στηρίζουμε την ελπίδα μας στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ.Θράσο Καλογρίδη και στο Διοικητικό συμβούλιο.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η δημιουργία εικαστικών εκδηλώσεων στο πάρκο ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΥ στη νεοαποκτηθείσα στέγη μας, έτσι ώστε ν’αλλάξει και το κλίμα που επικρατεί σ’αυτή την περιοχή και να γίνει χώρος πολιτισμού , ευχαρίστησης και διασκέδασης για τους συμπολίτες μας αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού μας.

Εκκρεμεί μια πρόσκληση από το Δήμαρχο Σμύρνης όπου λογαριάζουμε να εκτεθούν ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ μαζί με τους πίνακες ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΜΕ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ και μαζί με τις περσινές δημιουργίες ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ. Δυστυχώς δεν μπορούμε ν’ αναλάβουμε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής μας, οπότε μάλλον γίνεται μακρινό όνειρο η έκθεση στη Σμύρνη.

Επίσης την ίδια έκθεση με τα παραπάνω έργα σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στη Χίο. Εδώ ίσως τα πράγματα είναι πιο εύκολα και πιο κοντινά κι ίσως τα καταφέρουμε.

Στο πρόγραμμά μας είναι ακόμα , μια επίσκεψη στο Μουσείο ΙΑΚΩΒΙΔΗ στα Χύδηρα παρέα με φίλους και γνωστούς, καθώς επίσης και στη Δημοτική πινακοθήκη της Μυτιλήνης στο κτήριο του Χαλίμ μπέη.

Έχουμε επίσης μια πρόσκληση για καλλιτεχνική εκδήλωση από εκπρόσωπο των καλλιτεχνών στο Αϊβαλί, την Άνοιξη στις γιορτές Τουρισμού.
Δυστυχώς δεν έχουμε καμιά στήριξη και τα έσοδά μας είναι μόνο από τις συνδρομές των μελών μας.
Εμείς όμως πάντα προσπαθούμε και θα προσπαθούμε και για ό,τι προκύψει, έχουμε την καλή διάθεση να το πραγματοποιήσουμε με τις μικρές δυνατότητες που έχουμε.
Οι καιροί είναι δύσκολοι ,αλλά για την προβολή του νησιού μας και τον πολιτισμό μας κάνουμε κάθε προσπάθεια και σαν καλλιτέχνες βάζουμε τις πολύχρωμες πινελιές μας όπου μπορούμε.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά για άλλη μια φορά όλους όσοι μας βοήθησαν και στάθηκαν δίπλα μας καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι πάντα δίπλα μας.
Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία, δημιουργίες και αγάπη στην καρδιά μας.

Μοιράσου το άρθρο!