Πολιτισμός

12/01/2021 - 11:43

Αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» -Γυρίσματα και στη Λέσβο

Ο,τι και να γίνει με τον κορωνοϊό, η κλακέτα και το «πάμε» του σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη θα ακουστούν τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, με τη Μιμή Ντενίση αρχόντισσα Σμυρνιά στην προκυμαία.

Την 1η Ιουνίου 2021, λοιπόν, θα αρχίσουν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», σε σενάριο Μιμής Ντενίση και Μάρτιν Σέρμαν. Πρόκειται για την κινηματογραφική απόδοση της επιτυχημένης θεατρικής παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη» (παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού), δημιούργημα της Μιμής Ντενίση, που έχει σπάσει τα ταμεία στον ελληνικό χώρο του θεάματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση για τη Σμύρνη και την ιστορία της γράφτηκε έπειτα από έρευνα πολλών ετών και καλύπτει την πιο σημαντική ιστορική περίοδο, από το 1917 έως τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923.

Η Μιμή, λοιπόν, θα πάρει το ρίσκο και θα αρχίσει τη φιλόδοξη παραγωγή, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για άλλη αναβολή. Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί προέρχονται από χορηγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι συντελεστές της ταινίας, αν η πανδημία επιμείνει και τον Ιούνιο, θα πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα κάθε τόσο κάνοντας τεστ. Η παραγωγή ήδη έχει συγκεντρώσει 4.500.000 ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει χρήματα και το κράτος. Στόχος της σπουδαίας πρωταγωνίστριας είναι όλη η παραλία του Φαλήρου να μεταβληθεί σε προκυμαία της Σμύρνης, ενώ τα σκηνικά θα μείνουν εκεί ως μονοθεματικό πάρκο, ώστε να τα επισκέπτεται ο κόσμος έως το 2022, δεδομένου ότι το 1922 έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Γυρίσματα θα γίνουν και στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και, φυσικά, στη Λέσβο, με τα παλιά αρχοντικά και τα σαπωνοποιεία, τα εργοστάσια καπνού και μαστίχας, που στεγάζονται σε παλιά κτίρια του 1920. Επισημαίνεται ότι η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» είναι μια 100% ελληνική παραγωγή και τη διανομή θα κάνει η Tanweer στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις αρχές του 2022.

Τη φωτογραφία θα υπογράψει ο Σίμος Σαρκετζής, τα κοστούμια η Φωτεινή Δήμου, τα σκηνικά ο Σπύρος Λάσκαρης, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει οντισιόν για το ελληνικό καστ. Οσον αφορά τους ξένους πρωταγωνιστές, θα δούμε τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία είχε επισκεφτεί τη Μυτιλήνη μαζί με τη Μιμή το 2016 και είχαν μιλήσει για τη νέα ταινία αλλά και τους πρόσφυγες, τον Ιαν Μακ Κέλεν, τον Ρούπερτ Γκρέιβς αλλά και τον Τούρκο σταρ Μπουράκ Χακί, πρώην σύντροφο της Χαράς Παππά.

Η 89χρονη Ολυμπία Δουκάκη τελικά, αν και ήθελε πολύ να πάρει μέρος στην ταινία, λόγω κορωνοϊού δεν θα έρθει στην Ελλάδα. Επίσης, θα δούμε σε βασικούς ρόλους τους Γρηγόρη Βαλτινό, Κατερίνα Γερονικολού, Κρατερό Κατσούλη και Δημήτρη Μακαλιά.

 

newsbreak.gr

Μοιράσου το άρθρο!