Πολιτισμός

02/06/2022 - 16:24

Αυτοψία της Λ.Μενδώνη στα έργα στο εμβληματικό μνημείο του Κάστρου της πόλης

ΔΕΗ

women

 Πολύωρη αυτοψία στο εμβληματικό μνημείο του Κάστρου της Μυτιλήνης, ενός από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, και στα συνεχιζόμενα εκεί έργα τού Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ύψους έως τώρα άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποίησε σήμερα η υπουργός Λίνα Μενδώνη με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

   «Το Κάστρο είναι για το υπουργείο Πολιτισμού προτεραιότητα εδώ και πολλά χρόνια» σημείωσε η κυρία Μενδώνη και συνέχισε: «Ήδη έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο. Δεν θα αναφερθώ στις προηγούμενες χρονικές περιόδους θα αναφερθώ από το 2007 μέχρι σήμερα, που οικονομικά αποτιμάται περισσότερο από 10 με 12 εκατομμύρια».

   Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού «στο τρέχον ΕΣΠΑ υλοποιήθηκε έργο της τάξεως των δυο εκατομμυρίων το οποίο σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και ήδη για να μην υπάρξει καμία διακοπή είναι ενταγμένο και τρέχει έργο συνέχειας στην αναστήλωση των τειχών, τής τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων, στο Ταμείο Ανάκαμψης».

   Κατά την αυτοψία η υπουργός ενημερώθηκε για τα πολύ σημαντικά νέα επιστημονικά δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί. «Αυτό το οποίο αποφασίσαμε με την αυτοψία που έγινε είναι να εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και το έργο της αποκατάστασης του οθωμανικού μεντρεσέ προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ».

   Ακολούθησε επίσκεψη και αυτοψία στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης και στα εντυπωσιακά έργα που έχουν αλλάξει την εικόνα της περιοχής. «Αυτό το οποίο σήμερα αποδίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά κύριο λόγο αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε σε δήλωση της η κυρία Μενδώνη, είναι ένας δημόσιος ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος προσβάσιμος στους πολίτες καταρχήν της Μυτιλήνης και της υπόλοιπης Λέσβου, και στους επισκέπτες της. Ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, θύμισε, ήταν η κατάργηση του δρόμου- «τον θυμάστε που ήταν κάτω από το κάστρο, την άσφαλτο»- που περνούσαν βαρέα οχήματα τα οποία δημιουργούσαν πολύ μεγάλη όχληση στον χώρο. «Το Υπουργείο Πολιτισμού πολύ πριν ακόμα το συνειδητοποιήσουν άλλοι έλεγε ότι ο δρόμος αυτός πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί προκειμένου να προστατευθεί από κραδασμούς το κάστρο αλλά και να διαμορφωθεί ένας μοναδικός περίπατος στην πόλη της Μυτιλήνης. Αυτό ακριβώς έχει γίνει πλέον» υποστήριξε περπατώντας στον αρχαιολογικό περίπατο με ποδηλατόδρομο που αντικατέστησε τον δρόμο που προϋπήρχε.

   «Το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής υπηρεσίας έχει έρθει και έχει συνδυαστεί απολύτως με το έργο που έχει κάνει ο Δήμος κι αυτή τη στιγμή ενοποιείται στην ουσία η περιοχή της Επάνω Σκάλας με τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από ένας μοναδικός πολιτιστικός πυρήνας είναι παράλληλα ένας μοναδικός αναπτυξιακός πόρος και πόλος για το νησί» σημείωσε η κυρία Μενδώνη και κατέληξε:

   «Οι παρεμβάσεις μας είναι στοχευμένες κυρίως προς το Ταμείο Ανάκαμψης στην πόλη της Μυτιλήνης κατά κύριο λόγο. Και αυτό γιατί θεωρούμε ότι τέτοιου είδους έργα πρέπει να γίνονται στον αστικό ιστό διότι αναβαθμίζεται ο αστικός ιστός και είναι και το ανταποδοτικό σε τελευταία ανάλυση στην τοπική κοινωνία η οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και εξαιτίας διαφόρων άλλων προβλημάτων έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια.».

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας

Μοιράσου το άρθρο!