Πολιτισμός

06/11/2022 - 16:43

"Δεκαπενταύγουστος" στην Αγιάσο (βίντεο)

Η παρουσία χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλο το νησί  και όχι μόνο σημάδεψε και φέτος την 18η Γιορτή Κάστανου, που οργάνωσε στο χωριό μας η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου μαζί με φορείς και την συνδρομή της Περιφέρειας. Μετά από δύο χρόνια η μεγαλύτερη γιορτή της Λεσβιακής υπαίθρου επέστρεψε με πληθώρα εκδηλώσεων.

Η εικόνα σε όλους τους δρόμους της Αγιάσου θύμιζε Δεκαπενταύγουστο! 

Νωρίς το πρωί άναψαν οι  φουφούδες και τα καζανια στα κεντρικά μέρη του οικισμού για το ψήσιμο και βράσιμο των κάστανων, που προσφέρθηκαν δωρεάν στον κόσμο. Εκτός από κάστανα προφέρθηκαν δωρεάν και μήλα αγιασώτικα. Mini bus μετέφεραν συνέχεια τον κόσμο σε δύο επισκέψιμα αγροκτήματα της περιοχής.  Στα κτήματα θα προσφέρθηκαν  δωρεάν ψητά κάστανα, τσάι του βουνού, ελιές και παξιμάδια, όλα τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς.

Ανοιχτά όλα τα μουσεία του χωριού και διαδρομές μοναδικές στον καστανιώνα της Αγιάσου. Μουσικά δρώμενα με πρωταγωνιστές τα σαντούρια του Αναγνωστήριου. Ζαχαροπλάστες από τη σχολή ΟΑΕΔ δημιούργησαν γλυκά από κάστανο και μήλο, πολλές ήταν οι δραστηριότητες που οργάνωσε το Visit Agiasos για παιδιά, με επίδειξη ξιφασκίας και face painting. 

Και βέβαια όλες οι γεύσεις της Αγιάσου διαθέσιμες στα καταστήματα της περιοχής, 

 

Αργά το μεσημέρι η βροχή  στην περιοχή διέκοψε το υπαίθριο μέρος της γιορτής. 

Η εκπομπή της ΕΡΤ1 “Σαββατοκύριακο από τις 6” βρέθηκε στην Αγιάσο και παρουσίασε την γιορτή κάστανου με μουσική από τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου.

Μοιράσου το άρθρο!