Πολιτισμός

13/07/2024 - 20:30

«Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω»  - Σάββατο 13 Ιουλίου στη Φίλια - Είσοδος ελεύθερη

Επόμενος σταθμός Δημοτικό Σχολείο Φίλιας

«Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω» 

Το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλιας «Η ανάπτυξη», μετά τις επιτυχημένες περιοδείες σε Παπάδο, Καλλονή και Μεσότοπο, παρουσιάζει στην γενέτειρά του, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, στις 20:30, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Φίλιας, την παράσταση «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω», με την υποστήριξη της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Λέσβου, του Θεατρικού Ομίλου Πέτρας «Οι υποκριτές» και της ταβέρνας «Παράδεισος» στη Φίλια.

Το έργο αποτελεί διασκευή από τον Βασίλη Σαμαρά βασισμένη στο ομότιτλο έργου του Dario Fo.

Σύγχρονη παρά ποτέ, η παράσταση αυτή επαναφέρει στη σκηνή όλα εκείνα τα προβλήματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία. Οι άδικοι νόμοι, το υψηλό κόστος ζωής, οι χαμηλοί μισθοί, η κοινωνική ανισότητα, η καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, η υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας, αναδεικνύονται με έναν μοναδικά κωμικοτραγικό τρόπο θυμίζοντας σε όλους ότι «οι πραγματικές αλλαγές μπορούν να συντελεστούν μόνο με τη δική μας γροθιά». 

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

 

Συντελεστές της παράστασης

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Βασίλης Σαμαράς. 

Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι Βάσω Αψώκαρδου (Αντόνια), Χριστίνα Καρβούνη (Μαργαρίτα), Στράτος Γεωργούλας (Τζιοβάνι), Ανδρονίκη Κουτσαβλή (Αστυνομικός), Ντιρκ Σέλικε (Λουίτζι), Διονύσης Παύλου (Νεκροθάφτης), Μυρτώ Χατζηνικολάου (Μαμά - φωνή Αστυνομικού).  

Τον ήχο επιμελήθηκε ο Βασίλης Σαμαράς και την διαχείρισή του ανέλαβε η Μαρία Μανιατοπούλου, ενώ τον φωτισμό της συγκεκριμένης παράστασης επιμελείται ο Θεατρικός Όμιλος Πέτρας «Οι υποκριτές». Υποβολείο έχει αναλάβει η Μυρτώ Χατζηνικολάου.  

Οι θεατρικές κατασκευές είναι αποτέλεσμα των εργαστηρίων θεατρικών αντικειμένων με τίτλο «Στα παρασκήνια» που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 στο χώρο του Humade crafts workshop του Lesvos Solidarity που επιμελήθηκε η τότε υπεύθυνή του Γιούλα Κουτσουμπού και τελειοποιήθηκαν με την βοήθεια του Mees Hakenkamp. Στα εργαστήρια συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Ευρικόμη Μιχαέλα Δουνιά και Ισμήνη Χατζούδη.  

 

Στη ολοκλήρωση των σκηνικών συνέβαλε σημαντικά το  Παλαιοπωλείο «Παρελθόν» του Δημήτρη Δεμερτζή χάρη στην συμβολή του Γιώργου Κατσαρού.   

Οι περούκες είναι του Γιώργου Λημναίου, ενώ στο ενδυματολογικό σκέλος βοήθησαν οι Στράτος Καφαλούκας και Παναγιώτης Καλέλλης. 

Τις φωτογραφίες και το οπτικοακουστικό έργο επιμελήθηκε η Ελένη Γαλάνη, ενώ την αφίσα η Ανδρονίκη Κουτσαβλή. 

Χορηγοί της παράστασης είναι το ΠΑΛΑΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ του Δημήτρη Δεμερτζή, η ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΕ των Παναγιώτη Κατσαβέλλη - Αικατερίνης  Κόττικα - Γιάννη Φλωρίδη και EXPRESS OIL του Ευστάθιου Μαλαμά και η Ταβέρνα «Παράδεισος» στην Φίλια .  

 

Ευχαριστίες  

Εκφράζονται ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Νικόλα Περιβολάρη για την παραχώρηση του χώρου και στον Θεατρικό Όμιλο Πέτρας «Οι υποκριτές» για την κάλυψη του φωτισμού.   

.

Μοιράσου το άρθρο!