Διάλεξη του Ιωάννη Σκοπετέα με θέμα «Η έννοια του δημιουργού και του προσωπικού ύφους στη φωτογραφία»
Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης διοργανώνει διάλεξη του Ιωάννη Σκοπετέα, επίκουρου καθηγητή σκηνοθεσίας και σεναριογραφίας στις Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Παν. Αιγαίου, με θέμα «Η έννοια του δημιουργού και του προσωπικού ύφους στη φωτογραφία», τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, στις 7:30μμ, στον εκθεσιακό της χώρο, 3η πάροδος Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.
Αν το ύφος (στυλ) είναι αυτό που τελικά καθορίζει έναν φωτογράφο στο πλαίσιο της ιστορικής εξέλιξης του μέσου, θα μπορούσε η ιστορία της φωτογραφίας να διαβαστεί ως μια πορεία με σταθμούς τα διαφορετικά προσωπικά στυλ φωτογράφων; Και συνεπακόλουθα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια «Πολιτική των Δημιουργών» (politique des auteurs) και μια «θεωρία τoυ Δημιουργού» (auteur theory) ενθυμούμενοι την σχετική κινηματογραφική θεωρία για τους σκηνοθέτες που το στυλ τους «σφραγίζει» τις ταινίες τους;
O Γιάννης Σκοπετέας είναι επίκουρος καθηγητής σκηνοθεσίας και σεναριογραφίας στις Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Παν. Αιγαίου.
Διδάσκει σκηνοθεσία, σεναριογραφία, μοντάζ, εικονοληψία, ψηφιακό βίντεο και οπτικοακουστικές πολιτιστικές εφαρμογές στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Αιγαίου και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σχεδιασμός Πολυμέσων – Φωτισμός» και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου στις Οπτικοακουστικές Τέχνες και Επικοινωνία του πανεπιστημίου Αιγαίου. Το μεταπτυχιακό του στο αντικείμενο «Εικόνα και Επικοινωνία» (φωτογραφία) πραγματοποιήθηκε στο Goldsmiths University of London και η διδακτορική του έρευνα διεξήχθη με υποτροφία του ΙΚΥ στο University of Westminster. Έχει συγγράψει τα βιβλία Η Kάμερα, Φως και Εικόνα στην ψηφιακή οπτικοακουστική καταγραφή και Η Δημιουργία της μυθοπλαστικής αφήγησης και τα Είδη των κινηματογραφικών ταινιών, με παραδείγματα από τον ελληνικό κινηματογράφο ενώ είναι συν-επιμελητής του συλλογικού τόμου Ντοκιμαντέρ, μια άλλη πραγματικότητα. Έχει ακόμη συγγράψει κεφάλαια σε βιβλία, επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά, εισηγήσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές και δεκάδες άρθρα με φωτογραφικά και οπτικοακουστικά θέματα σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας.
Έχει γράψει και σκηνοθετήσει περισσότερα από 25 ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, με συνεργάτες καθηγητές ΔΕΠ και ειδικούς επιστήμονες. Τα ντοκιμαντέρ αυτά προβλήθηκαν σε διάφορα φεστιβάλ, συνέδρια και στην ΕΡΤ, ενώ μερικά από αυτά παίζονται αυτή τη στιγμή σε ελληνικά μουσεία, αφού έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές τους. Ως ερευνητής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί με τα: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μουσείο Μπενάκη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου Εργάνη, Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Εξωχωρίου Δυτικής Μάνης, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού λαδιού Σπάρτης, Mουσείο Μετάξης Σουφλίου.
Έχει επίσης γράψει και σκηνοθετήσει δεκάδες επαγγελματικά οπτικοακουστικά έργα (διαφημίσεις, εταιρικά, ταινίες μικρού μήκους). Γενικά, εργάζεται ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης από το 1994. Στο Λονδίνο προσλήφθηκε και εργάστηκε το 2000-2001 και ως αναλυτής σεναρίου για το διεθνή οργανισμό Euroscript. Για τα έργα του έχει τιμηθεί κατά καιρούς με διάφορα βραβεία: Χάλκινος Ermis Awards 2004 ως συνεργάτης της εταιρείας Next Generation για την παρουσίαση προϊόντος Pfizer Zithromax, Διάκριση Κρατικών Βραβείων 1999 και Εύφημος Μνεία στο Φεστιβάλ Δράμας 1999 για το ντοκιμαντέρ "Ο Φωτογράφος, ο Άνθρωπος και ο Τόπος του", βραβείο 2ης Συνάντησης Νέων Δημιουργών για την ταινία μικρού μήκους "Το παιδικό βλέμμα του Λάρυ Κινγκ".