Πολιτισμός

08/04/2014 - 06:29

Δύο βραδιές πολιτισμού, γεματές μουσική και χορό στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Ό

σοι βρέθηκαν στο θέατρο του Αναγνωστηρίου τα βράδια της  Κυριακής, 6-4-2014, και της Δευτέρας, 7-4-2014, απόλαυσαν δυο πολύ ποιοτικές εκδηλώσεις και τις αντάμειψαν με το θερμό χειροκρότημά τους.

Την Κυριακή το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου έδωσε συναυλία-αφιέρωμα στο είδος των Zeybek με τον τίτλο «Το πέταγμα τ’ αητού». Αποδόθηκαν μέσω διαφορετικών τύπων ορχήστρας τουρκόφωνα λαϊκά κομμάτια από το επιμέρους ιδίωμα των Zeybek των μικρασιατικών παραλίων, αστικά μεσοπολεμικά τραγούδια που ακολουθούν την φόρμα του ζεϊμπέκικου, καθώς και μυτιληνιοί οργανικοί σκοποί. Η εκδήλωση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» και ειδικότερα της δράσης «Παραδοσιακή Μουσική Β. Αιγαίου» και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Τη Δευτέρα η «Πάραλος» παρουσίασε τη σπουδαία μουσικοχορευτική παράσταση «Η Ελλάδα της καρδιάς μας», μια αναδρομή στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα. Ζωντανή μουσική και τραγούδι, χοροί της Θράκης, των Κυκλάδων, της Ανατολίας, της Λέσβου και άλλων περιοχών της Ελλάδας, φανταχτερές παραδοσιακές στολές του κάθε τόπου, εμβόλιμα βίντεο με αξέχαστες στιγμές του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου κι ένα θεατρικό κλείσιμο που καλούσε μικρούς και μεγάλους να ενταχθούν στην αδελφότητα των διακόνων της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης. Η παράσταση προτάθηκε να ξαναπαρουσιαστεί φέτος το Δεκαπενταύγουστο στην Αγιάσο, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα εκατόν είκοσι χρόνια ζωής και δράσης του Αναγνωστηρίου.

Μοιράσου το άρθρο!