Πολιτισμός

21/09/2022 - 11:51

Δυστυχώς... Καταστρέφεται η τελευταία προσφυγική κατοικία στη Σκάλα Λουτρών

Καταστρέφεται μέρα με τη μέρα η τελευταία προσφυγική κατοικία στη Σκάλα Λουτρών παρά τις άοκνες προσπάθειες του συλλόγου Μικρασιατών να αναπαλαιωθεί και να αποτελέσει συνέχεια του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης.

Η Σκάλα Λουτρών είναι ένα προσφυγοχώρι που λειτούργησε το 1931 όταν κτίστηκαν και παραχωρήθηκαν 25 μόνιμες κατοικίες σε οικογένειες Μικρασιατών. Η εν λόγω κατοικία είναι η μοναδική που  εδώ και 90 χρόνια, παρέμεινε αλώβητη από παρεμβάσεις όπως υπέστησαν οι άλλες κατοικίες για να μπορέσουν να χωρέσουν τις οικογένειες που μεγάλωναν.

Το 2006 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο καθώς περιέκλειε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι οικογένειες που ξεριζώθηκαν από τη Μικρασία.

 

Επί σειρά ετών  ο σύλλογος Μικρασιατών το Δελφίνι επιχειρεί να διασώσει το μνημείο αυτό, να περιέλθει στην κατοχή του συλλόγου και να ενσωματωθεί σαν συνέχεια στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης που βρίσκεται ακριβώς απέναντι .

Το 2015 απευθύνθηκε στο δήμο Λέσβου τότε ο οποίος δέχθηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης και εν συνεχεία αποκατάστασης , αλλά μέχρι και σήμερα καμία πρόοδος δεν έχει συντελεστεί στο σπίτι αυτό που το ρημάζει ο χρόνος.

Πριν από λίγο καιρό έπεσε η σκεπή της τελευταίας προσφυγικής κατοικίας , ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου φανερά απογοητευμένος ο πρόεδρος του συλλόγου  Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Δημήτρης Παπαχρυσός «ήταν λάθος να απευθυνθούμε  στο Δήμο, δεν έχουμε καμία πρόοδο όλα αυτά τα χρόνια αλλά και καμία ενημέρωση παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας.

Σήμερα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή είχαμε όραμα η συντήρησή του να είχε ολοκληρωθεί και να το εγκαινιάζουμε και αντί αυτού το βλέπουμε να καταστρέφεται μέρα με τη μέρα ».

Μοιράσου το άρθρο!