Πολιτισμός

28/12/2011 - 16:28

«Έφυγε» στα 50 της η σκηνοθέτης Λουκία Ρικάκη

Για τον «κόσμο των αγγέλων» ταξίδεψε σήμερα το μεσημέρι η Λουκία Ρικάκη σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Η σπουδαία σκηνοθέτρια πάλεψε μέχρι το τέλος με τον καρκίνο, από τον οποίο νικήθηκε. Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή, ενώ τελευταία επιθυμία της ίδιας ήταν αντί για στεφάνια, φίλοι της και αγαπημένα πρόσωπα να προσφέρουν ένα ποσό σε εθελοντικούς οργανισμούς.

H Λουκία Ρικάκη γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Dartington College of Arts στην Αγγλία, ενώ εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία ORAMA FILMS μια από τις καθιερωμένες εταιρείες παραγωγής θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και το 2000 ίδρυσε την εταιρεία TRICKY TRICK FILMS.

Το 1996 ίδρυσε τις 2 θεατρικές σκηνές του Θεάτρου “104 – Κέντρο Λόγου και Τέχνης” και το Ελληνικό Κόμεντυ Κλαπ στην Αιόλου 48-50.

Το «Ταξίδι στην Αυστραλία» θεωρείται το ντεμπούτο της στην κινηματογραφική σκηνοθεσία (απέσπασε κρατική διάκριση στα βραβεία ποιότητας το 1991). Τέσσερα χρόνια αργότερα η ερωτική ταινία της «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» με τους Γιώργο Χωραφά και Θέμιδα Μπαζάκα έγινε η μεγαλύτερή της εμπορική επιτυχία.

Ακολούθησαν εκτός άλλων η ταινία μυθοπλασίας «Συμφωνία χαρακτήρων» (1998) και τα ντοκιμαντέρ «Νύχτες κωμωδίας» (2001), «Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών» (2003) και ο «Άλλος» (2004), ίσως η καλύτερη δουλειά της: θέμα του ντοκιμαντέρ είναι ένα σχολείο στο χωριό Πατσίδερο της Κρήτης στο οποίο φοιτά μόνο ένας Eλληνας μαθητής (οι συμμαθητές του είναι Aλβανοί).

Τέλος, σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή της πρόωρα χαμένης σκηνοθέτιδας που ήταν και ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος ,υπήρξε η διοργάνωση δυο πολύ επιτυχημένων κινηματογραφικών φεστιβάλ στα οποία είχε αφοσιωθεί με πάθος: το ECO films στην Ρόδο που συγκέντρωνε ταινίες οικολογικού χαρακτήρα από όλον τον κόσμο και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας Ιπποκράτης, το οποίο διεξαγόταν στην Κω.

Υπέρμαχος των αδυνάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι τέλους, ευαίσθητη καλλιτέχνης με μεγάλη καρδιά... Τα συλλυπητήριά μας στα οικεία της πρόσωπα.

Μοιράσου το άρθρο!