Πολιτισμός

04/12/2019 - 06:12

Εγκαίνια φιλοτελικής έκθεσης «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2019»

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 12:00 το μεσημέρι η φιλοτελική έκθεση «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2019», που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και την Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, με την υποστήριξη του Δήμου Μυτιλήνης και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η έκθεση φιλοξενείται στο Νέο Κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού κα Αναστασία Αντωνέλλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Παναγιώτης Κουφέλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Τσακύρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης κ. Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, o Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου κ. Μιχάλης Καπιωτάς, εκπρόσωπος του Διοικητού της 98 ΑΔΤΕ, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης κ. Αλέκος Κουζινόγλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Στρατής Μανωλακέλλης, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Νίκος Ζούρος, o πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στρατηγός ε.α. Γεώργιος Καμπούρης, ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, οι κυρίες Πέρθα Καλέμη και Μαριάνθη Βέτσικα από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μέλη της ΦΕΛ με τις οικογένειές τους και πλήθος κόσμου.  

Την εκδήλωση άνοιξε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, που αναφέρθηκε στα μέσα επικοινωνίας της αρχαιότητας, στο γραμματόσημο και στα οφέλη του φιλοτελισμού. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Τσακύρης. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας κ. Παντελής Λεούσης και ο τέως Προϊστάμενος του Κεντρικού Ταχυδρομείου Μυτιλήνης κ. Ευάγγελος Σάκκης, που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΦΕΛ κ. Μιχάλης Βαΐτης αναφέρθηκε στην επιστημονική, πολιτιστική και εκπαιδευτική διάσταση του φιλοτελισμού, στο ιστορικό ίδρυσης της Εταιρείας και στη δράση της κατά τα 75 χρόνια ζωής της. Επίσης παρουσίασε συνοπτικά τις συλλογές τις έκθεσης και ευχαρίστησε του συντελεστές της.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε η η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού κα Αναστασία Αντωνέλλη, επικουρούμενη από τους κ.κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και Μιχάλη Βαΐτη.

Αναμνηστική ταχυδρομική σφραγίδα ήταν διαθέσιμη από προσωρινό ταχυδρομικό κατάστημα που λειτούργησε στο χώρο της έκθεσης. Η ΦΕΛ εξέδωσε προσωπικά γραμματόσημα και αναμνηστικούς φακέλους, σε δύο τύπους. Ο ένας έχει κεντρικό θέμα το κάστρο της Μυτιλήνης με υψωμένη στον ιστό την ελληνική σημαία (έργο του κ. Κ. Μανιατόπουλου) και ο άλλος το λογότυπο των 75 χρόνων της ΦΕΛ.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, όπως αυτά της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμή του 1861 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, τα γραμματόσημα της Κρητικής Πολιτείας της περιόδου 1900-1913, πριν την ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα, ταχυδρομικές σφραγίδες οθωμανικών και ξένων ταχυδρομικών γραφείων που λειτουργούσαν στη Μυτιλήνη πριν την απελευθέρωσής της το 1912, αλλά και τα γραμματόσημα της Ελληνικής Κατοχής Μυτιλήνης που κυκλοφόρησαν στις 9 Νοεμβρίου του ‘12, μια μέρα μετά την απελευθέρωσή της. Ακόμα, σφραγίδες ελληνικών ταχυδρομικών γραφείων της Μικράς Ασίας της περιόδου 1919-1922, προπαγανδιστικά συνθήματα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου του 1936 σε ταχυδρομικές σφραγίδες, αλλά και τα γραμματόσημα της Ελεύθερης Λέσβου του 1944. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης πολλές θεματικές συλλογές, με θέματα όπως το νησί της Λέσβου, το νησί της Κρήτης, το ποδήλατο, το ποδόσφαιρο, τους ολυμπιακούς αγώνες, τα ελληνικά νησιά, την ελληνική φύση, τον προσκοπισμό. Τέλος, περιλαμβάνει και συλλογές που δεν είναι φιλοτελικές, αλλά έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως παλιά καρτ-ποστάλ, ευχετήριες κάρτες και επιστολόχαρτα εμπορικής αλληλογραφίας, όλα των αρχών του 20ου αιώνα, μαζί με νεότερα εκθέματα, όπως αυτό που είναι αφιερωμένο στο εργαστήριο χαρταετών του Γιώργου Μαλακού, που λειτούργησε από τη δεκαετία του ’50 μέχρι τη δεκαετία του ’80, ή στις πιο σύγχρονες τηλεκάρτες.

Η φιλοτελική έκθεση «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2019» αποτελεί το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων εορτασμού της 75χρονης πορείας της ΦΕΛ, που τελούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η έκθεση θα λειτουργήσει ως την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και είναι ανοικτή για το κοινό (με ελεύθερη είσοδο) καθημερινά (εκτός Τρίτης) ώρες 8.30-15.30, ενώ την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά και το απόγευμα ώρες 18.00-20.00.

Μοιράσου το άρθρο!