Πολιτισμός

31/05/2015 - 01:11

Εγκαίνια «Μουσείο απ’ τα σκουπίδια»! - Ο Ραχμί Κοτς στη Μυτιλήνη

 
Το απόγευμα του Σαββάτου 30/05 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του "Μουσείου απ' τα Σκούπιδια"  από τον Ραχμί Κοτς ( ο πετυχημένος επιχειρηματίας της Τουρκίας , ο "Ωνάσης της Τουρκίας"  όπως τον αποκαλούν). Ο 86χρονος Ραχμί είναι προσωπικός φίλος του Δημήτρη Δεμερτζή (δημιουργός του Μουσείου).  Ο Ραχμί Κοτς είναι ένας από τους πρωτοργάτες της ελληνοτουρκίκης προσέγγισης και έχει συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία.
 
Λίγο πριν από εγκαίνια  ο Ραχμί Κοτς είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό
 
Το σύνολο σχεδόν της συλλογής του μουσείου, που αποτελεί κομμάτι της κληρονομιάς του νησιού, χαρακτηρίζεται από μία παγκόσμια πρωτοτυπία: βρέθηκε στα σκουπίδια!
 
Στη συλλογή κατά κανόνα εκτίθενται με έναν μοναδικό τρόπο παρουσίασης χρηστικά αντικείμενα των κατοίκων και των επαγγελματιών του νησιού, καθώς και έργα τέχνης-διανόησης σχετικά με τον πολιτισμό της Λέσβου. 
 
Πολλά από τα εκθέματα του «Μουσείου απ’ τα σκουπίδια» αποτελούσαν κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων, που ζούσαν στο νησί κατά τους δύο τελευταίους αιώνες και κάποια στιγμή λόγω φθοράς ή λόγω της διαρκούς εξέλιξης της τεχνολογίας αχρηστεύθηκαν! 
 
Τότε λοιπόν, χωρίς άλλη σκέψη πετάχτηκαν στα σκουπίδια!
 
Από εκεί συγκεντρώθηκαν από τον Δημήτρη Δεμερτζή, φυλάχθηκαν και συντηρήθηκαν για χρόνια με αγάπη και γνώση, περιμένοντας υπομονετικά τη στιγμή που θα ξανάβγαιναν στην επιφάνεια για να αποδείξουν ότι η αξία τους είναι ακόμα μεγάλη!
 
Όπως αναφέρουν ο ιδρυτής του μουσείου Δημήτρης Δεμερτζής και οι συνεργάτες του: «Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε ο χώρος αυτός ήταν η ανάδειξη μιας ιδιαίτερης, αλλά άγνωστης σχετικά πλευράς της πολιτιστικής μας παράδοσης, η οποία χρειαζόταν τον κατάλληλο χώρο για να στεγαστεί και να προβληθεί υπό μορφή συλλογής».
 

Μοιράσου το άρθρο!