Πολιτισμός

15/12/2022 - 12:08

Εκδήλωση από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής

Τιμώντας τα εκατόχρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών ετοίμασε και παρουσιάζει στις 19 Δεκέμβρη (ημέρα Δευτέρα και ώρα 6:30 μ.μ.), στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, σταθμός μετρό «Πανεπιστήμιο»), μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ποικίλα χαρακτηριστικά. 

Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Παναγιώτη Σταυρακέλλη, ενώ μετά θα προβληθεί ιστορικομουσικό ντοκιμαντέρ με το γενικό τίτλο «Ελλάδα - Μικρασία - Σμύρνη: Η πορεία μιας τραγωδίας»), σε έρευνα και κείμενα του συγχωριανού μας Σωτήρη Βουνάτσου. Μέσα απ’ την ιστορική και μουσική περιπλάνηση θα αναδειχτούν σημαντικές και τεκμηριωμένες παράμετροι της μικρασιατικής καταστροφής. Η όλη κινηματογραφική και οπτική εξιστόρηση θα διανθίζεται με μουσικά κομμάτια και τραγούδια τόσο της Σμύρνης όσο και του ελλαδικού χώρου, αποδίδοντας τη μουσική ατμόσφαιρα της τότε αλλά και της μεταγενέστερης εποχής.  

Αφηγητής του ντοκιμαντέρ είναι ο γνωστός Αγιασώτης ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Στρατής Πανούριος, ενώ την επεξεργασία και το μοντάζ του υλικού έχει αναλάβει ο επίσης Αγιασώτης Χριστόφας Βασ. Χατζηπαναγιώτης. Στη συνέχεια, μουσικό συγκρότημα με τους Βέργο Παναγιώτη (σαντούρι), Μαρινάκη Γιώργο (βιολί) και Σκορδά Σοφία (τραγούδι) θα παρουσιάσει αντιπροσωπευτικούς σκοπούς και τραγούδια της σμυρναίικης εποχής, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με μπουφέ, στον οποίο θα προσφέρονται αλμυρές και γλυκές μικρασιατικές γεύσεις και ποτό. 

Μοιράσου το άρθρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ