Πολιτισμός

23/09/2018 - 16:12

Eκδήλωση τιμής στον Γιάννη Καραγεωργίου, ένας από τους τελευταίους επιζώντες ομήρους των Γερμανικών στρατευμάτων

Εκδήλωση τιμής στο Γιάννη Καραγεωργίου, έναν από τους τελευταίους επιζώντες ομήρους των Γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και αυτόπτη μάρτυρα της μαζικής εκτέλεσης, στις φυλακές «Σταιν», της Αυστρίας.


Εκδήλωση τιμής στο Γιάννη Καραγεωργίου, έναν από τους τελευταίους επιζώντες ομήρους των Γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και αυτόπτη μάρτυρα της μαζικής εκτέλεσης εκατοντάδων ομήρων από τους ναζιστές, στις φυλακές «Σταιν», της πόλης Κρέμς της Αυστρίας, στις 6 Απριλίου 1945 έγινε χθες Σαββάτο το βράδυ στην πλατεία του χωριού του στη δυτική Λέσβο, στο Σκαλοχώρι.


Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Λέσβου και η Τοπική Κοινότητα Σκαλοχωρίου, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου «Δρύς» και οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας. Περιελάμβανε προβολή βίντεο από παλαιότερη συνέντευξη του Γιάννη Καραγεωργίου, καθώς και έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά.


Στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Λέσβου Παναγιώτης Τσουπής ο οποίος εκπροσώπησε τον απουσιάζοντα εκτός του νησιού Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τον «μπάρμπα Γιάννη» ο οποίος αποτελεί την ζωντανή μνήμη της θηριωδίας του ναζισμού στο νησί. «Ο ναζισμός που τόσα δεινά συσσώρευσε στην Ευρώπη την περίοδο 1940 – 45, - χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο συγχωριανός μας μπάρμπα Γιάννης Καραγεωργίου που έζησε στο πετσί του την φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης - θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαρκώς και ασταμάτητα ως μια απεχθέστατη, αντιανθρώπινη και αντικοινωνική ιδεολογία και πρακτική, για να προστατεύσουμε το παρόν και το μέλλον μας».    


Ο κ. Τσουπής επέδωσε στο «μπάρμπα Γιάννη», εκ μέρους των διοργανωτών, τιμητικό δίπλωμα.

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!