Πολιτισμός

30/07/2012 - 07:10

'Έκθεση :Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού

'Έκθεση :Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού

&n

bsp;

Η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» συνεχίζει την επιτυχημένη περιοδεία της ανα την Ελλάδα με επόμενο σταθμό για το καλοκαίρι τη Μυτιλήνη.
 
Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Μαρίνας Μυτιλήνης, θα ανοίξει στο κοινό στις 2 Αυγούστου και θα παραμείνει στο νησί μέχρι και τις 14 Αυγούστου 2012, κάθε μέρα μεταξύ 10:00-13:00 και 18:00-21:00.
 
Η έκθεση αναμένεται να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του κοινού της Μυτιλήνης μιας και οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί και επιρροές της εποχής του εκδυτικισμού ακολουθούν την ίδια πορεία τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στη Μυτιλήνη, η οποία διαθέτει εξίσου εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής της μπελ επόκ, του εκλεκτικισμού και της αρτ νουβό. 
 
Η σύλληψη της ιδέας της έκθεσης για τους αρχιτέκτονες της Πόλης προήλθε από την επιθυμία να αναδειχθούν οι τομείς εκείνοι στους οποίους οι Ρωμιοί της Πόλης ασκούσαν εξαιρετική επιρροή και άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τo αποτύπωμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.
Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Χορηγός του προγράμματος είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενώ η μεταφορά της έκθεσης στην Μυτιλήνη πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Μοιράσου το άρθρο!