Πολιτισμός

06/06/2021 - 12:43

«Το ελαιόδεντρο και η γριούλα» της Λέσβου και της Parwana Amiri

Υποχρεωμένη να ζήσει σε μια σκηνή μέσα στους ελαιώνες που περιβάλλουν το hotspot της Μόριας, η 16χρονη πρόσφυγας Parwana Amiri εντυπωσιάστηκε από τα ελαιόδεντρα, έγραψε μια ιστορία και δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο, «Το ελαιόδεντρο και η γριούλα», με τη συνεργασία της Μαρίλης Στρουξ και την υποστήριξη του δικτύου αλληλεγγύης w2eu («Καλώς ήλθατε στην Ευρώπη») στη Λέσβο.

Αυτό το βιβλίο είναι η βάση της ταινίας «Το ελαιόδεντρο». Η ζωή στο hotspot της Μόριας μέσα από τα μάτια της νεαρής κοπέλας, οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν τα ελαιόδεντρα, η δύναμη της Παρβανά να γίνει παρατηρητής των δικών της συνθηκών διαβίωσης και να τις μοιραστεί δυνατά με τον κόσμο, υφαίνονται σ’ αυτή την ταινία μαζί με τις καθημερινές ιστορίες και τις πολιτιστικές/ιστορικές παραδόσεις των ντόπιων που ζουν στενά με τις ελιές, καθώς και με τις αδιάκοπες προσπάθειες όλων όσοι είμαστε αλληλέγγυοι και θέλουμε να δούμε τη θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να γίνει γέφυρα που ενώνει και όχι σύνορο θανάτου.

Οι ταινίες μπορούν μερικές φορές να γίνουν πραγματικότητα. . Διάρκεια: 18 λεπτά Μια ταινία φτιαγμένη με σχέδια, φωτογραφίες και «οικιακά» βίντεο. ΣΕΝΑΡΙΟ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ και ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μαρίλη Στρουξ. ©2021 .

 

Η ταινία δημιουργήθηκε σε ένα από τα εξ αποστάσεως Κινηματογραφικά Εργαστήρια του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ «Κινηματογραφώντας προφορικές ιστορίες». Στα εργαστήρια αυτά, το κάθε ατομικό πρότζεκτ αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται από τον/την δημιουργό του μέσα από τη δουλειά που γίνεται σε μια σειρά ομαδικών και ατομικών τηλεδιασκέψεων, υπό την επίβλεψη του Βασίλη Λουλέ.

πηγη: mplokia.gr

Μοιράσου το άρθρο!