Πολιτισμός

18/07/2015 - 07:48

Ελεύθερο «ΑΪΒΑΛΙ»!

Ευχάριστα νέα από τη Δίκη αλλά και την αντιδικία για το «Αϊβαλί».

 
«Ύστερ’από τόσα σοβαρά και λυπηρά πράγματα που μας τριγυρίζουνε» όπως γράφει και ο Φώτης Κόντογλου, ας πούμε και κάτι «να χαράξει τα’ αχείλι μας».

 

Το «Αϊβαλί» πλέον κυκλοφορεί εντελώς ελεύθερο! Και μάλιστα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο:
 
1) Την Τρίτη 14 Ιουλίου ανακοινώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η πολύαναμενόμενη απόφαση της δίκης για το «Αϊβαλί» που έγινε στις 12 Ιουνίου 2015. Σε αυτήν απορρίπτεται (ουσιαστικά για τρίτη φορά) η αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων για κατάσχεση του βιβλίου και απαγόρευση της κυκλοφορίας του, που είχαν καταθέσει απέναντι στο βιβλίο οι κληρονόμοι του Φώτη Κόντογλου.
 
2) Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη Δίκη, υπήρξε ταυτόχρονα και εξωδικαστική προσέγγιση με τους κληρονόμους του Φώτη Κόντογλου, κυρίους Φώτη και Παναγιώτη Μαρτίνο, όπως και με τις εκδόσεις Κέδρος, για ουσιαστική λύση της αντιδικίας. Βρεθήκαμε λοιπόν την Πέμπτη 16 Ιουλίου και δώσαμε όλοι μαζί ένα οριστικό και επίσημο τέλος σε αυτήν την ψυχοφθόρα παρεξήγηση, καταλήγοντας μάλιστα και στην παρακάτω επίσημη ανακοίνωση:
 
«Ο Εκδοτικός Οίκος ΚΕΔΡΟΣ, ο σκιτσογράφος Αντώνης Νικολόπουλος (Soloúp) και οι κληρονόμοι του Φώτη Κόντογλου, Παναγιώτης και Φώτης Μαρτίνος, ανακοινώνουν ότι σε σχέση με την μεταξύ τους αντιδικία για το βιβλίο «Αϊβαλί» κατέληξαν, μετά από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν σε κλίμα καλής θέλησης, σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την υπογραφή μιας έντιμης και ισότιμης συμφωνίας.
Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι με την υπογραφή του συμφωνητικού θέτουν οριστικό τέλος στην αντιδικία τους και εκφράζουν την χαρά τους για την ευτυχή κατάληξη της υποθέσεως καθώς και την αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό τους.
Ο Εκδοτικός Οίκος Κέδρος ευχαριστεί τους Κληρονόμους του Φώτη Κόντογλου για την συμβολή τους στην ελεύθερη κυκλοφορία του βιβλίου».
 
Μετά από την πολύ θετική ετούτη κατάληξη, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά πολλούς από εσάς για το συγκινητικό ενδιαφέρον που δείξατε για το graphic novel «Αϊβαλί» και την συμπαράστασή σας με δημόσια κείμενα, με υπογραφές, με τις καλές σας κουβέντες και με προσωπικά μηνύματα, όλο αυτό το διάστημα.
 
Soloup

Μοιράσου το άρθρο!