Πολιτισμός

28/11/2019 - 17:56

Εορτάστηκαν και τιμήθηκαν τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2019» των νησιών του Βορείου Αιγαίου

Παρουσία των βουλευτών νομού Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού και Μαρίας Κομνηνάκα, του αντιδημάρχου Δυτικής Σάμου Νικόλαου Βακάκη και του τέως δημάρχου Σάμου και περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Μιχάλη Αγγελόπουλου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, ο κοινός εορτασμός τιμής και μνήμης της Απελευθέρωσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 1912 με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2019» που συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο οι Ομοσπονδίες, οι Αδελφότητες και οι Σύλλογοι των νησιών.

Χαιρετισμούς έστειλαν και είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους διοργανωτές οι: Αλκιβιάδης Στεφανής Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Χαράλαμπος Αθανασίου Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής νομού Λέσβου, Χριστιάνα Καλογήρου Γενική Γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Χίου, Δυτικής Σάμου, Ανατολικής Σάμου, Λήμνου, Ικαρίας, Οινουσσών, Φούρνων, Ψαρών, Αγίου Ευστρατίου λόγω των αποστάσεων και κυρίως των γεγονότων σχετικά με τις εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Έστειλαν όμως οι περισσότεροι μηνύματα και υπήρξε σχετική επικοινωνία. Το ίδιο έπραξε και ο πρώην βουλευτής νομού Λέσβου και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" Βορείου Αιγαίου, Σταύρος Τάσσος.

Την εκδήλωση τίμησε πλήθος κόσμου και ειδικότερα μεταξύ πολλών συντοπιτών μελών Ομοσπονδιών, συλλόγων και φίλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου οι: Δημήτριος Παπαγιαννίδης Αντιναύαρχος ε.α, πρώην διοικητής ΕΚΑΒ, Λέανδρος Ρακιντζής πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Άρης Χαραλαμπάκης καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμος Αντιστράτηγος Διευθυντής ΑΣΥΕ, Νικόλαος Ανδρεάδης δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Σάμου, Μανώλης Πατεράκης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, Γιάννης Φραγκούλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, επίτιμος πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Καίτη Μεσσηνέζη, Αναστασία Σαμαρέλλη και Θεόδωρος Πλατσής, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος αντίστοιχα της Λεσβιακής Παροικίας, Ευστρατία Καριοφύλλη πρόεδρος του συλλόγου Μηθυμναίων Αθήνας, Παναγιώτης Σταυρακέλλης πρόεδρος του συλλόγου Αγιασωτών, Ελευθέριος Καπετανάς πρόεδρος του συλλόγου των απανταχού Ναπαίων, Ζαχαρούλα Πιτσιλαδή, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής, Βασίλης Βογιατζής,αντιπρόεδρος του συλλόγου Μεσοτοπιτών, Αθανάσιος Μήτσης πρόεδρος του συνδέσμου αποστράτων σωμάτων ασφαλείας Ηλιούπολης, Αριστοτέλης Καραχάλιος ταξίαρχος ε.α.,συγγραφέας, Γιάννης Μόρτζος ηθοποιός.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν - μίλησαν με την ακόλουθη σειρά οι: Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Κομνηνάκα βουλευτές νομού Λέσβου, Μιχάλης Αγγελόπουλος τέως δήμαρχος Σάμου και τέως περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Νικόλαος Βακάκης αντιδημάρχος Δυτικής Σάμου, Κώστας Αγγελής πρόεδρος Αδελφότητας Σαμίων Αθήνας, Νεκτάριος Βακάλης πρόεδρος Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Αργύρης Κοκκινάκης πρόεδρος Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, Αντώνης Καραγιάννης πρόεδρος Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων, Λευτέρης Κουτούφαρης πρόεδρος Πανικαριακής Αδελφότητα Αθηνών, Σταύρος Διον. Χατζησταύρου αντιπρόεδρος Συλλόγου Φίλων Οινουσσών, Στεριανή Κωνσταντάρα Α' αντιπρόεδρος Αδελφότητας Ψαριανών. Ο πρόεδρος του Σύλλογου Φουρνιωτών Αθηνών - Πειραιώς Γιώργος Μαρούσης απουσίαζε εκτός Ελλάδας και ο Σύλλογος του Αγίου Ευστρατίου εκπροσωπήθηκε από την ΟΛΣΥ.

Κύριος ομιλητής ήταν ο πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. και πρώην γενικός διευθυντής του ΕΟΤ, Κώστας Κατσιγιάννης, ο οποίος μίλησε και ανέλυσε τα ιστορικά δεδομένα και γεγονότα της εποχής της Απελευθέρωσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 1912 κατά χρονολογική σειρά, αναδεικνύοντας παράλληλα τους πρωταγωνιστές.

Στην αρχή της εκδήλωσης εμφανίστηκε το χορευτικό του συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου και στο τέλος η χορωδία της Εμπορικής τράπεζας, αποσπώντας το έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, στο Café του Ιδρύματος Θεοχαράκη, καλεσμένοι και διοργανωτές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και να συζητήσουν για την κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, απολαμβάνοντας παράλληλα το φημισμένο ούζο της Λέσβου που προσέφερε η ποτοποιία "Βαρβαγιάννη", γλυκόπιοτο κρασί από το "Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου", λαδοτύρι Μυτιλήνης προσφορά της εταιρίας "Γαλακτοκομικά Μυστακέλλη" και ελιές και παξιμάδια Λέσβου, προσφορά του παντοπωλείου "Περί Λέσβου".

Το αμέσως επόμενο ραντεβού που δόθηκε απ όλους σε μια προσπάθεια κοινής παρουσίας των νησιών μας θα είναι στις 6-8 Δεκεμβρίου, η προβολή και η ανάδειξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπου θα είναι και τιμώμενη, στο 11ο Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας που θα λάβει χώρα στον εκθεσιακό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Μοιράσου το άρθρο!