Πολιτισμός

28/07/2020 - 18:49

"Επανεκκίνηση": Απαξίωση και υποβάθμιση Δημοτικού Συμβουλίου από την Δημοτική Αρχή Κύτελη

Καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής Κύτελη που ως άξιος συνεχιστής  της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής παρέμβασης της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση με το νόμο 4623 του 2019, ελαχιστοποιεί  τα όποια προσχήματα δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο νόμος 4623 αφαίρεσε αρμοδιότητες από τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, τη δυνατότητα διαχείρισης μικρών έργων και παρεμβάσεων  και τον αποφασιστικό χαρακτήρα των συμβουλίων τους. Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα  μεγάλης σημασίας για τον δημοκρατικό έλεγχο και τη διαφάνεια, δίνοντάς τες στην Οικονομική Επιτροπή, την οποία όρισε και ως Αναθέτουσα Αρχή για έργα, προμήθειες, υπηρεσίες κλπ.   

Λίγους μήνες μετά με τον νόμο 4674 του 2020, δίνει τη δυνατότητα να αφαιρεθούν και άλλες σημαντικές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου  και να δοθούν στην Οικονομική Επιτροπή, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο αδιαφάνειας και έλλειψης ελέγχου, αφού στην Οικονομική Επιτροπή – με βάση τους νόμους αυτής της κυβέρνησης- δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν  οι περισσότερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι στο χέρι αυτή της Δημοτικής Αρχής  να συνεχίσει να δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο – ως το ανώτερο πολιτικό όργανο του Δήμου – να συζητά , να ερευνά , να ελέγχει , να ανταλλάσει απόψεις και να αποφασίζει για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν  τον  Δήμο μας και την τοπική κοινωνία με δημοκρατία και διαφάνεια. Χωρίς υστερόβουλες σκέψεις, χωρίς φοβίες, χωρίς αποκλεισμούς.

Το ότι δίνονται αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή  που σχετίζονται κυρίως  με τα έργα, δηλαδή (ανακεφαλαιωτικούς, συμπληρωματικές συμβάσεις  έργων, μελετών, προμηθειών, υπηρεσιών, επιτροπές παραλαβής πάσης  φύσεως, ανάθεση  εργασιών  υπηρεσιών, ιδία  συμμέτοχη  δήμου, κατανομή  λειτουργικών  στα  σχολεία), ανησυχεί – είμαστε σίγουροι- και το σύνολο της κοινής γνώμης που αδυνατεί να κατανοήσει τη σκοπιμότητα κατάργησης του έλεγχου από την αντιπολίτευση. Ανησυχεί για την απαξίωση και υποβάθμιση  του Δημοτικού Συμβουλίου και της αυτοδιοίκησης γενικότερα που μετατρέπεται από πυλώνας δημοκρατίας και άμεσης εκπροσώπησης των πολιτών, σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

 

Για την ανεξάρτητη Δημοτική παράταξη «ΕΠΑΝΕΚΙΝΝΗΣΗ»

Αστυρακάκης Κωνσταντίνος

Κατζανός Γεώργιος

Ψωμάς Αστίδης Θεόδωρος

 

Μοιράσου το άρθρο!