Πολιτισμός

14/04/2022 - 15:14

Επίσκεψη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αδελφοποίηση με την Κοινότητα Νεοχωρίου Βοσπόρου

 Το μεσημέρι της Τρίτης 12 Απριλίου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Τσακύρης, επισκέφθηκε, μετά από πρόσκληση, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφέρειας Βοσπόρου. 

Τον Αντιδήμαρχο συνόδευαν οι Μανώλης Μηνάογλου, μέλος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου και Μιχάλης Χαννούτογλου, Εκτελεστικός Γραμματέας της Κοινότητας Νεοχωρίου.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού επέδωσε στον Πατριάρχη αντίγραφο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, σύμφωνα με την οποία αδελφοποιείται η πρωτεύουσα της Λέσβου με την Κοινότητα Νεοχωρίου, λόγω της καταγωγής του πολιούχου της Μυτιλήνης, Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, από το όμορφο Βοσπορινό προάστιο. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, γι’ αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Αντιδήμαρχος προσέφερε στον Πατριάρχη αναμνηστική πλακέτα και το ημερολόγιο -λεύκωμα του Δήμου Μυτιλήνης με θέμα τις Αλησμόνητες Πατρίδες, με τις ευχές του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Ο Πατριάρχης θυμήθηκε τις εξαιρετικά όμορφες στιγμές που έζησε, κατά τις πολλές επισκέψεις του στη Λέσβο και ανέθεσε στον Αντιδήμαρχο να μεταφέρει τον αδελφικό χαιρετισμό του στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο, παλιό φίλο του από τα χρόνια της κοινής μαθητείας τους στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Ζήτησε επίσης από τον επισκέπτη του να διαβιβάσει στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και στο Δημοτικό Συμβούλιο την εγκάρδια Πατριαρχική ευλογία του. 

Μετά τη λήξη της ακρόασης, ο Παναγιώτατος θέλοντας να τιμήσει τους επισκέπτες του, τους προσκάλεσε στην Πατριαρχική τράπεζα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Αντιδήμαρχος επισκέφθηκε τη γενέτειρα του Αγίου Θεοδώρου, ενώ το βράδυ η Κοινότητα Νεοχωρίου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Νιχωρίτης Άγιος Θεόδωρος είναι ο πολιούχος της Μυτιλήνης, η οποία κατέχει το ιερό λείψανό του και τον τιμά ιδιαίτερα. Γιορτάζει μάλιστα κάθε χρόνο πανηγυρικά, την Κυριακή του Παραλύτου, τη διάσωσή της από τη θανατηφόρο πανώλη, που συνέβη το έτος 1832.

Φέτος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, η Κοινότητα Νεοχωρίου θα αδελφοποιηθεί με την πρωτεύουσα της Λέσβου, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Χριστιανικής Τέχνης, με τίτλο «Θεοδώρεια», μεταξύ 13 και 15 Μαΐου.

Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από τον Δήμο Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

Η Κοινότητα Νεοχωρίου θα εκπροσωπηθεί στα «Θεοδώρεια» από όμιλο Νιχωριτών και φίλων, ο οποίος θα μεταβεί εκείνες της ημέρες στη Μυτιλήνη.

Μοιράσου το άρθρο!