Πολιτισμός

21/02/2013 - 23:30

Γεύση από Όσκαρ διεκδικεί η Μυτιλήνη... Μιλάει ο Ελληνοδανός σκηνοθέτης του «A Royal Affair» με καταγωγή από Μυτιλήνη

Γεύση από  Όσκαρ διεκδικεί η Μυτιλήνη

&n

bsp;

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής, από την Hollywood Entertainment και την Πρεσβεία της Δανίας στην Ελλάδα, η πρεμιέρα της υποψήφιας για το Όσκαρ 2013 Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Ο Έρωτας της Βασίλισσας» (A Royal Affair). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κύριος Χριστόφορος Καπαρουνάκης, ο Γενικός Διευθυντής του OTE TV, κύριος Γιώργος Γαμπρίτσος, η Γενική Διευθύντρια Προγράμματος του MTV Greece, κυρία Άλκηστις Μαραγκουδάκη και πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο.
 
Πριν την έναρξη της προβολής, ο κύριος Κωνσταντίνος Πιπέρας της Hollywood Entertainment καλωσόρισε το κοινό, προλογίζοντας την ταινία που θα κυκλοφορήσει από 21 Φεβρουαρίου και στις αίθουσες. Τον λόγο πήρε η κυρία Μέττε Κνούτσεν, Πρέσβειρα της Δανίας στην Ελλάδα που κάλεσε στη σκηνή με την σειρά της την ελληνίδα από τη Μυτιλήνη (από την Πέτρα)  μητέρα του σκηνοθέτη (βλέπε φώτο), κυρία Λίμπυ Τατά Αρσέλ, αναγνωρισμένη λέκτορα ψυχολογίας στη Δανία και ομότιμη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η ζωντανή σύνδεση που ακολούθησε με τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη από τη Μυτιλήνη, Νικολάι Αρσέλ, από το Λος Άντζελες όπου βρίσκεται για την βραδιά των Όσκαρ την Κυριακή.
 
 
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ένα πολύ συναρπαστικό Q & A και συζήτηση με το κοινό, μέσω Skype, που γίνεται για πρώτη φορά σε πρεμιέρα κινηματογραφικής πρεμιέρας, σε συντονισμό από τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σατσίδη του MTV Greece, χορηγό επικοινωνίας της οσκαρικής αυτής πρεμιέρας.

 

Ο Ελληνοδανός σκηνοθέτης Nikolaj Arcel μιλάει στον Greek Reporter για την υποψηφιότητα του στα φετινά Όσκαρ με την ταινία “A Royal Affair”, την ελληνική του κληρονομιά αλλά και τα σχέδια του για το μέλλον.

Ο Nikolaj Arcel έχει γράψει συνολικά 9 ταινίες, από τις οποίες ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει τις 4. Η τελευταία του ταινία,  “A Royal Affair”, αναφέρεται στο ρομαντικό ειδύλλιο μεταξύ της Βασίλισσας και του βασιλικού ιατρού κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Χριστιανού  VII της Δανίας, τον 18ο αιώνα. Η ταινία είχε ήδη μια υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες της φετινής χρονιάς και έχει προταθεί και για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε  την αποκλειστική συνέντευξη του σκηνοθέτη στο Greek Reporter, στην οποία  μιλά σπαστά ελληνικά  και κάνει αναφορά στη Μυτιλήνη

Μέχρι τώρα το   “A Royal Affair”, έχει προβληθεί σε περίπου 70 χώρες. Έχει κερδίσει δύο ασημένιες Άρκτους στο Φεστιβάλ  Κινηματογράφου του Βερολίνου 2012, ενώ εκτός από τις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και στα Όσκαρ ήταν επίσης υποψήφια για το βραβείο Επιλογής Κριτικών.

Ο Nikolaj Arcel, ο πατέρας του οποίου ήταν από την Δανία και η μητέρα του από την Μυτιλήνη, αποφοίτησε από τη σχολή κινηματογράφου το 2001.  Εκτός από την σκηνοθεσία ασχολείται επίσης πετυχημένα με τη συγγραφή σεναρίου, είναι ο σεναριογράφος της σουηδικής εκδοχής της ταινίας “Το κορίτσι με το Τατουάζ”, ενώ έχει κάνει και άλλα πολλά σενάρια.

Τέλος να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός σκηνοθέτης με δύο δικές του ταινίες στη δεκάδα του δανέζικου  box office .

Μοιράσου το άρθρο!