Πολιτισμός

27/06/2017 - 17:58

Για τη Ματούλα Ζαμάνη

Ό

σοι βρέθηκαν χθες  βράδυ (26-06-2017) στο Κάστρο Μυτιλήνης στη συναυλία της Ματούλας Ζαμάνης ίσως να μην έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τι είδαν και τι άκουσαν. Την είχαμε δει ξανά πριν τρία χρόνια πάλι στο Κάστρο Μυτιλήνης μαζί με το Θανάση Παπακωνσταντίου αλλά τότε ήταν μικρή η συμμετοχή της... δεν είχαμε απολαύσει όσο θα θέλαμε.


Η Ματούλα Ζαμάνη είναι μπροστά! Βάζει το τραγούδι σε άλλες βάσεις και αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως μια αληθινή ερμηνεύτρια δεν έχει ανάγκη ούτε φτιασίδια ούτε κανόνες μάρκετινγκ.
Η Ματούλα ήταν και είναι ο εαυτός της. Άνετη, ξυπόλητη επάνω στη σκηνή, σε άμεση επαφή με το κοινό, σε άμεση επαφή με το χώρο. Με ευκολία έκανε τις διαδρομές από τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου σε τραγούδια παραδοσιακά (και της Λέσβου) και σε τραγούδια με βλάχικο στίχο, σε διασκευές λαϊκών, σε ροκ ήχους. Είναι Βλάχα και το λέει και το απογειώνει όπως μόνο εκείνη ξέρει. Μουσικές και τραγούδια για το βουνό, για τη θάλασσα, για τη ζωή.
Με την εμφάνισή της μας σύστησε το δικό της κόσμο.


Η Ματούλα είναι μια live εμπειρία που αν δεν την ζήσεις δεν μπορείς να καταλάβεις και πολλά από τις περιγραφές. Ο απίστευτος πλούτος που βγάζει από μουσικά ερεθίσματα αγγίζει τη «μαγεία» και την «αλήθεια». «Αλήθεια» που απουσιάζει από το ελληνικό τραγούδι. Η φωνή της διαπεραστική, στεντόρεια, δωρική .


Σε συνέντευξη της πριν από καιρό είχε εξηγήσει με τον καλύτερο τρόπο για το τι επιχειρεί με τη μουσική της: «Είναι σαν να έχει περάσει ένας κακός μάγος και να έχει κάνει όλους τους ανθρώπους γκρι, ενώ η δική μου φαντασία οργιάζει. Αυτό που θέλω να νιώθω είναι ότι έστω κι ένας από το κοινό θα δει τα πράγματα αλλιώς¬. Και το νιώθω, το πιστεύεις ότι το ¬νιώθω;»
Και ναι το γκρι χθες βράδυ εξαφανίστηκε!


Εξαιρετικοί όλοι οι μουσικοί που την συνόδευαν. Από τις πιο καλές μπάντες που έχουμε ακούσει.

Εξαιρετική η όλη οργάνωση της συναυλίας από την Start From Zero
 

Μοιράσου το άρθρο!