Πολιτισμός

04/12/2010 - 10:29

Γιώργος Χατζηνικολάου o διαφορετικός δημιουργός της Λέσβου

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων- Εκθεσιακό Κέντρο Ανθούσας, έξοδος 14 Αττικής Οδού.

Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου: 10.00 με 20.00

Θέλετε να δοκιμάσετε αμοργιανή «ψημένη» ρακή ή γεωργιανή βότκα; Να αγοράσετε ένα κομπολόι από κεχριμπάρι, κατασκευασμένο στην… Πολωνία ή να κάνετε τις προμήθειες σας σε βιολογικά προϊόντα, ακόμα και … αλάτι; Αυτό το Σαββατοκύριακο στο εκθεσιακό κέντρο Ανθούσας έλληνες και ξένοι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παρουσιάσουν τον κόπο της δουλειάς τους στο ελληνικό κοινό! Για τους περισσότερους η έννοια παραδοσιακό ταυτίζεται με κάτι φαγώσιμο, ή μία χαμένη τέχνη. Αρκετοί από τους εκθέτες της Ανθούσας όμως δίνουν μια διευρυμένη έννοια στη λέξη, δημιουργώντας νέες συνταγές με παλαιά υλικά ή ανανεώνοντας κάποιες άλλες. Τρόφιμα, διακοσμητικά από γυαλί και ξύλο, ρούχα φτιαγμένα με τεχνικές από την εποχή των... σπηλαίων, τελικά παράδοση για τον καθένα σημαίνει κατι ξεχωριστό.... Ή απλά κάθε έμπορος ψάχνει ένα παλκοσένικο για να εκθέσει τη δουλειά του.

Υπάρχουν και μερικοί εντελώς ιδιαίτεροι δημιουργοί, όπως ο κ. Γιώργος Χατζηνικολάου από τη Λέσβο, που φτιάχνει πίνακες ζωγραφικής με κοχύλια. Τα θέματα που επιλέγει είναι είτε παραδοσιακά, είτε θρησκευτικά, είτε και προσωπικά αφού ένας από τους πίνακες του είναι ένα πορτρέτο του… παππού του. «Ολες αυτές οι πρώτες ύλες, δηλαδή τα κοχύλια, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και φυσικά τα εισάγουμε, κυρίως από χώρες του ινδικού ωκεανού». Πέρα από πίνακες η βιτρίνα του κυρίου Χατζηνικολάου περιλαμβάνει, βάζα, διακοσμητικά χώρου, ακόμα και σταυρούς.

Το περίπτερο της Γεωργίας περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από βότκα και ανθρακούχο νερό, μέχρι … γιαταγάνια αλλά και κέτσαπ. «Πέρα από την προσέλκυση του ελληνικού κοινού, στόχος των γεωργιανών εξαγωγέων είναι και οι περίπου 120 000 συμπατριώτες τους που ζουν στην Ελλάδα » λέει η κυρία Κέιτι Χισανισβίλι. «Ηδη στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί το ανθρακούχο νερό και κάποια κρασιά.Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουν έρθει και άλλα προϊόντα».

Θα περίμενε κανείς ότι το περίπτερο του αγροτοτουριστικού συνεταιρισμού γυναικών από τα Άνω Πορροία Σερρών θα ήταν ο ορισμός της απλότητας. Και είναι: μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και ζυμαρικά αποτελούν την «πραμάτεια». Η καταρτιση των στελεχών του συνεταιρισμού όμως κάθε άλλο παρά απλοϊκή είναι. «Δέκα γυναίκες ξεκινήσαμε το 1999. Μέσω ενός πανεπιστημιακού που είχε σχέση με την περιοχή ενταχθήκαμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και παρακολουθήσαμε σεμινάρια αγροτουρισμού συνολικής διάρκειας 1.200 ωρών» λέει η κυρία Βάσω Νεδέλκου, η οποία χειρίζεται τα οικονομικά θέματα του συνεταιρισμού, με την άνεση… μάνατζερ πολυεθνικής. «Η πρακτική άσκηση αυτών των σεμιναρίων ήταν η δημιουργία του συνεταιρισμού. Πλέον αυτή είναι η δουλειά μας, διατηρούμε ένα καφενείο στο χωριό, ενώ παράλληλα πουλάμε και σε καταστήματα της περιοχής».

 

Κομπολόι αλά… Πολωνέζ Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ένα περίπτερο όπου εκθέτονται κομπολόγια και άλλα κεχριμπαρένια αντικείμενα. Ο άνθρωπος πίσω από τον πάγκο, κάθε άλλο παρά έλληνα θαμώνα καφενείου θυμίζει στην εμφάνιση. Ο κ. Γρηγόρης Φρομ, από τη Γερμανία, ζει εδώ και 11 χρόνια στη χώρα μας. Εδώ γνώρισε και τη σύζυγό του την κυρία Ιβόνα Λισότσκα, από την Πολωνία. Το ζευγάρι αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην κατασκευή και εμπορία ειδών από κεχριμπάρι, αφού η οικογένεια της κυρίας Λιτσόσκα, διατηρούσε ήδη εργαστήριο στην Πολωνία. Πλέον κατασκευάζουν και εμπορεύονται δαχτυλίδια, αλυσίδες, κομπολόγια κ.α.. «Φυσικά οι Πολωνοί δεν τα γνώριζαν, έπρεπε να τους στείλουμε εμείς τα σχέδια», λέει ο κ. Φρόμ ο οποίος όπως και οι περισσότεροι εκθέτες, αποδίδει στην κρίση τη μειωμένη προσέλευση κοινού στην έκθεση, αλλά και τις γενικότερες αναδουλειές. Στα διάφορα εκθέματα περιλαμβάνονται προϊόντα παραδοσιακά, όπως είναι τα τρόφιμα, λιγότερο παραδοσιακά όπως μάσκες βενετσιάνικού στυλ αλλά και …προϊστορικής καταβολής αντικείμενα. «Η τεχνική που χρησιμοποιώ λέγεται φελτ στα αγγλικά. Στην Ελλάδα την έλεγαν κετσέ, δηλαδή τσόχα, ενώ δείγματά της έχουν βρεθεί το 6.000 π.χ. στην ΤουρκίαΠρόκειται για δημιουργία του υφάσματος από μαλλί προβάτου στο χέρι», λέει η κυρία Τότα Κοτόγιωργα που κατασκευάζει ρούχα και αξεσουάρ. Η κυρία Κοτόγιωργα δεν είναι η μόνη εκθέτρια της οποίας τα προϊόντα έλκουν την καταγωγή τους από… πολύ παλιά.. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κ. Σπύρο Καλούδη, συνιδιοκτήτη της κερκυραϊκής μικροζυθοποιίας Corfu Beer. «Φέτος, ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων, λανσάρουμε μια συνταγή που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Πρόκειται για μπύρα με μέλι, η οποία μάλιστα έχει υψηλότερο περιεκτικότητα αλκοόλης από τις συνηθισμένες μπύρες, 7.5 %». Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή στις οχτώ το βράδυ, ενώ διοργανώνονται στο περιθώριο της έκθεσης και μουσικές εκδηλώσεις. πηγη το ΒΗΜΑ

Μοιράσου το άρθρο!