Πολιτισμός

03/09/2013 - 21:39

Γιορτάζει το Καστέλι στην Αγιάσο, ο πράσινος λόφος με τα ψάρια

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου  Η Ανάπτυξη από την ίδρυσή του το 1894 στους στόχους του περιελάμβανε και την προβολή και την τουριστική αξιοποίηση της Λέσβου.

Ιδιαίτερα από το 1959, με τη συμμετοχή ολόκληρης της Αγιάσου και με τη βοήθεια του τότε μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου Κλεομβρότου, άρχισε τις εργασίες εξωραϊσμού στο βραχώδη και κατάφυτο με πεύκα λόφο Καστέλι, όπου υπάρχουν και τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου.

Οι εργασίες περιελάμβαναν: 1. Ανακαίνιση του παλιού ναΐσκου 2. Ισοπέδωση της κορυφής του λόφου με εκβραχισμό 3. Ανέγερση ισόγειου περιπτέρου 4. Λιθόστρωτο δρόμο πεντακοσίων μέτρων 5. Πέτρινο κωδωνοστάσιο σε όροφο με ισόγειο προκαθιστήριο που φιλοξενεί την εικόνα φυσικού μεγέθους του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Στις 11 Αυγούστου του 1960 ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεομβρότου με μεγάλη επισημότητα και με συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών και επισκεπτών τέλεσε τον αγιασμό όλων των ανακαινισμένων χώρων. Από τότε καθιερώθηκε να γίνεται γιορτή εκτός απ’ την Κυριακή των Μυροφόρων και στις 6 Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση του θαύματος του Αρχάγγελου Μιχαήλ στις Χώνες της Φρυγίας.

Αξιοθαύμαστο είναι πως στο λόφο αυτό έρχεται από τις παρυφές του Ολύμπου, απόσταση 2.400 μέτρων, άφθονο νερό που δίνει πλούσιο πράσινο στο λόφο και τροφοδοτεί τη μεγάλη δεξαμενή με τα ψάρια.

Τα τελευταία χρόνια το Αναγνωστήριο έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του λόφου και δημιούργησε ακόμα ένα πόλο έλξης ντόπιων και ξένων, συμβάλλοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην προβολή και τουριστική αξιοποίηση της Λέσβου.

Την προσεχή Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, στις 11 π.μ. θα οργανώσει για άλλη μια χρονιά μια λαμπρή γιορτή στο λόφο Καστέλι. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Αναγνωστηρίου και όποιος άλλος επιθυμεί να παραβρεθούν στη θεία λειτουργία και μετά στο γεύμα με άφθονο κρασί και ούζο που θα προσφέρουν φίλοι του Αναγνωστηρίου. Η παραδοσιακή κομπανία του Αναγνωστηρίου θα σκορπίσει άφθονο κέφι και θα δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γλεντήσουν και να χορέψουν. 

Μοιράσου το άρθρο!