Πολιτισμός

03/08/2019 - 20:00

«Γιορτή Σαρδέλας 2019» Που; Μα φυσικά στη Σκάλα Καλλονής

Που θα μπορούσε να γίνει η γιορτή σαρδέλας; Μα εκεί που αλιεύονται οι πιο νόστιμες σαρδέλες! 

Σαρδέλες Καλλονής!  Ότι καλύτερο για το καλοκαίρι!

 Μια γιορτή με ονομασία … προελεύσεως που πραγματοποιείται τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια, θα πραγματοποιηθεί και φέτος 3 και 4 Αυγούστου  στη Σκάλα Καλλονής.  

Η γιορτή προσελκύει επισκέπτες από όλη την Λέσβο, αλλά και από το εξωτερικό που έρχονται για να συμμετάσχουν σε αυτό το γεγονός. Και η γιορτή δεν σημαίνει μόνο σαρδέλες  και το πατροπαράδοτο κέρασμα όλων των παρευρισκόμενων με ψητές σαρδέλες από τον Κόλπο της Καλλονής αλλά και ζωντανή μουσική, χορό και φυσικά ούζο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Αυγούστου

Διήμερος εορτασμός για τη Γιορτή Σαρδέλας 

Σάββατο : Μουσικοχορευτικά δρώμενα  

Κυριακή : Μουσική βραδιά με τη Στέλλα Κονιτοπούλου και το συγκρότημά της 

Από την Δημοτική Ενότητα Καλλονής και το ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Λέσβου

Στην Σκάλα Καλλονής 

Ώρα έναρξης 21:00

Ελεύθερη Προσέλευση

 

Γιατί οι σαρδέλες  Καλλονής ξεχωρίζουν:


Ο Κόλπος της Καλλονής είναι μικρός σε βάθος και σχετικά κλειστός, αφού χωρίζεται από το ανοιχτό Αιγαίο μέσω ενός δίαυλου μήκους 1 χλμ. Έτσι απομονώνεται από την ανοιχτή θάλασσα και η κίνηση μεγάλου όγκου υδάτων δεν γίνεται με ευκολία. Μάλιστα, δημιουργείται και διαφορά στη θερμοκρασία των νερών -γεγονός που βοηθά σε μεγάλο βαθμό κατά την ωοτοκία της σαρδέλας- αλλά και στην αλατότητα του νερού, σε σχέση πάντα με την ανοιχτή θάλασσα. Καταφθάνει, λοιπόν, ως γόνος από τη Μαύρη Θάλασσα, στον Κόλπο Καλλονής τρέφεται με πλούσιο πλαγκτόν γι’ αυτό και αποκτά πιο ιδιαίτερη γεύση και γίνεται παχουλή και ζουμερή, ενώ μόλις φτάσει το μέγεθος των 11-12,5εκ. ξεκινά και πάλι το ταξίδι της επιστροφής προς τον Βορρά για να γεννήσει.

Μοιράσου το άρθρο!