Πολιτισμός

11/11/2019 - 14:44

"H Παλαιολιθική ανασκαφή στο Λισβόρι γιατί μας ενδιαφέρει"

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 11:30 πμ 3ης Σεπτεμβρίου 144 , 3Ος Όροφος Αθήνα ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΙΔΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΛΙΣΒΟΡΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Από το 2012 το Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποιεί στα Ροδαφνίδια, κοντά στις θερμές πηγές του Λισβορίου, αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτοντας την Παλαιολιθική κληρονομιά του νησιού.

Ο μοναδικός αυτός ελαιώνας έκρυβε ευρήματα ηλικίας μισού εκατομμυρίου ετών τα οποία άλλαξαν την ιστορία του Αιγαίου. Τοποθετούν την Λέσβο στην παγκόσμια συζήτηση για την καταγωγή κι εξέλιξη του ανθρώπου, τις πρώιμες μεταναστεύσεις και τις απαρχές της κατοίκησης στην Ευρώπη.

Οι αρχαιολόγοι και οι φοιτητές αρχαιολογίας από διάφορα μέρη του κόσμου δουλεύουν κάθε χρόνο σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς ώστε να  αναδειχθεί ο χώρος σε κόμβο αειφόρου και ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τις παραδοσιακές δραστηριότητες.

Η διευθύντρια της έρευνας καθηγήτρια αρχαιολογίας, κα Νένα Γαλανίδου, θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν του τόπου μας και θα μοιραστεί μαζί μας το όραμα της ομάδας της για το  μέλλον αυτής της ανασκαφής και την οργανική της σύνδεση με την αειφόρο ανάπτυξη της νότιας Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!