Πολιτισμός

05/08/2020 - 16:30

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνδιοργανώνει και επιχορηγεί με 20.000 ευρώ το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου  στις 17 & 18 Αυγούστου.

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι συνδιοργανωτής εφέτος και συμμετέχει στο κόστος παραγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου  στις 17 και 18 Αυγούστου, με το ποσό των 20.000 ευρώ

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε για την συνεργασία αυτή:

“Η συμμετοχή μας στην διοργάνωση του Φεστιβάλ Μολύβου συγκαταλέγεται στον στρατηγικό σχεδιασμό μας να στηρίξουμε  αξιόλογες προσπάθειες στον τομέα του πολιτισμού προκειμένου να καταφέρουμε όλοι μαζί την πολιτιστική προβολή των νησιών μας, με απώτερο στόχο να συνεισφέρουμε στην επιτευξη της τοπικής πνευματική αλλά και οικονομικής ανάπτυξης. 

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου με την επί 5 χρόνια απρόσκοπτη πορεία του  έχει αποδείξει πως μπορεί να συνεισφέρει στην ανάδειξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου ως κορυφαίους προορισμούς για ένα μουσικόφιλο διεθνές κοινό, να συμβάλλει στην καλλιέργεια της μουσικής παιδείας στους ντόπιους  αλλά και σε όσους επισκέπτονται τον τόπο, να εμπλακούν τα νησιά σε διεθνείς συνεργασίες πολιτισμού, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται μέσα απο τις δράσεις του και την επιλογή προνομιακών τοπίων  υψηλού φυσικού κάλλους η ειδυλλιακή  ομορφιά των νησιών μας. Ένα μεγάλο διαχρονικό ευχαριστώ στους εμπνευστές του μαζί με την υπόσχεση πως θα είμαστε δίπλα τους .” 

Η ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου , δήλωσε με τη σειρά της: 

“Ευχαριστούμε την Περιφερειακή Αρχή για την έμπρακτη στήριξη και συνεργασία προκειμένου να μπορέσουμε και εφέτος να πραγματοποιήσουμε το Φεστιβάλ.  Η συμβολή της Περιφέρειας και η οικονομική ενίσχυση της ήταν όντως καθοριστική για εμάς σε αυτή την δύσκολη από πολλές απόψεις εποχή. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στέκεται και φέτος, ως σύμβολο ελπίδας, επιμονής και δράσης σε δύσκολες περιόδους, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μιας θετικής αντίρροπης δύναμης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Έτσι, έρχεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα διαφορετικό από των προηγούμενων ετών, που όμως καταδεικνύει περισσότερο από ποτέ το διεθνή του χαρακτήρα, τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με τους σημαντικότερους σολίστες της εποχής μας, τη σημαντική θέση που έχει δίπλα στα σημαντικότερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης αλλά και στην κοινωνία της Λέσβου. 

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι Synchronicity, ο Συγχρονισμός, συμβολίζοντας την ιδέα ότι η μουσική μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του χρόνου και του χώρου για να στείλει ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας και ενότητας, καθώς μουσικοί Έλληνες και ξένοι θα συγχρονιστούν από το Μόλυβο, την Στουτγάρδη και το Βερολίνο για να ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα απαιτητικό, αντάξιο της αξίας που έχει καθιερώσει το Φεστιβάλ στις συνειδήσεις των μουσικόφιλων, διεθνώς.”

Το πρόγραμμα φέτος θα ενώσει την Ελλάδα και τη Γερμανία και θα μεταδοθεί στο σύνολό του μέσω livestreaming από τα socialmedia του Φεστιβάλ, ραδιοφωνικά στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αλλά και τηλεοπτικά.

Λόγω των συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού COVID-19 οι συναυλίες θα δοθούν στις 17 & 18 Αυγούστου 2020, χωρίς την παρουσία κοινού σε ειδικά επιλεγμένο σημείο του Μολύβου, με άριστη ακουστική αλλά και τις προϋποθέσεις για να προβληθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο οικισμός ο οποίος θα «φωτιστεί» από το γνωστό σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη. 

Το πρωί της 18ης θα πραγματοποιηθεί κονσέρτο μπροστά από το «Βοστάνειο» νοσοκομείο στην Μυτιλήνη προς τιμήν των γιατρών και νοσοκόμων του νησιού, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα συγχρονιστούν για να ερμηνεύσουν το μουσικό πρόγραμμα. 

Στο φετινό Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του συνθέτη Νίκου Χαριζάνου „MOMENTS“ op.219. Εννέα παιδιά που ζουν στη Λέσβο ηχογράφησαν ήχους, τραγούδια και μελωδίες που αντιπροσωπεύουν το νησί ή αρέσουν στα ίδια και ο συνθέτης τα «έντυσε» με μελωδίες 4 οργάνων: φλάουτο, φαγκότο, τσέλο και γαλλικό κόρνο. Το έργο έχει 3 μέρη. Τα δύο θα παρουσιαστούν βιντεοσκοπημένα και το 3ο, ζωντανά στον Μόλυβο, από το μουσικό Στάθη Καραπάνο.

 

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν φέτος είναι οι παγκοσμίου φήμης: 

Στο Μόλυβο: DanaeDoerken (πιάνο), KiveliDoerken (πιάνο), JonianIliasKadesha (βιολί), ΔανάηΠαπαματθαίου -Matske (βιολί), Στάθης Καραπάνος (φλάουτο),David Orlowsky (κλαρινέτο)

ΣτοΒερολίνο: Lars Vogt (πιάνο), Christian Tetzlaff (βιολί), Benedict Kloeckner (τσέλο).

ΣτηΣτουτγάρδη: Sebastian Manz (κλαρινέτο), Maximilian Hornung (τσέλο), Philippe Tondre (όμποε),  Sarah Christian (βιολί), Kiveli Doerken (πιάνο), Danae Doerken (πιάνο)

Στην Αθήνα μέσω διαδικτύου: Διονύσης Γραμμένος (κλαρινέτο)

 

Το Πρόγραμμα του κυρίως Φεστιβάλ - ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: 

J. Haydn: London Trio no. 1 (Hob. IV)

B. Bartók: Contrastsγιακλαρινέτο, βιολίκαιπιάνο Sz. 111

G. Fauré: Sicilienneγιαφλάουτοκαιπιάνο

F. Mendelssohn: KonzertstückNr. 2 (splitscreen) γιαbasset horn, κλαρινέτοκαιπιάνο

με τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου (κλαρινέτο)

J. Brahms: Piano Trio C minor op. 101 

 

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: 

J. Haydn: Divertissement op. 100, no. 2 γιαφλάουτο, βιολίκαιτσέλο

N. Skalkottas: Duoγια βιολί και τσέλο, AK 44

ΝίκοςΧαριζάνος: „MOMENTS“ op.219 –για φλάουτο, φαγκότο, τσέλο και γαλλικό κόρνο. Παγκόσμιαπρεμιέρα

L.v.Beethoven: DuoγιαφλάουροκαικλαρινέτοWoO 2 

C. Debussy: Piano Trio G major

Ελληνικός Εθνικός Ύμνος:splitscreen

Μοιράσου το άρθρο!