Πολιτισμός

28/03/2019 - 12:15

“Χασρέτ-νόστος” στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από το Σύλλογο «Εμμέλεια»

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης “Εμμέλεια”, είναι ένας καινούριος σύλλογος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη της Μυτιλήνης.

Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Παρόλο που πρόκειται για έναν νέο σύλλογο, στην ουσία τα μέλη του είναι μια παρέα ανθρώπων, που γνωρίζονται από παλιά και έχουν σαν στόχο τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης, μέσω της ενδελεχούς μελέτης της. Αυτό σημαίνει οτι προσπαθούμε να φτάσουμε όσο πιο κοντά μπορούμε στα αυθεντικά ήθη, έθιμα, συνήθειες, ενδύματα και χορευτικές διαδικασίες μέσω μελέτης σε βιβλιογραφικές πηγές και κυρίως με επιτόπιες έρευνες στην ύπαθρο της Λέσβου και συνεντεύξεις με τους γηραιότερους.


Το βασικό στοιχείο του συλλόγου αποτελεί το χορευτικό τμήμα, που αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από πενήντα και πλέον χορευτές και χορεύτριες. Στις εβδομαδιαίες πρόβες που γίνονται, προσπαθούμε να διδάξουμε τον χορό στην αυθεντική του μορφή, απαλαγμένο από νέα στοιχεία και χορογραφίες.


Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης που διοργανώνει ο σύλλογός μας το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Πρόκειται για την μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο “Χασρέτ-νόστος” και έχει σαν θέμα την ιστορία μιας γυναίκας πρόσφυγα από την Καππαδοκία, τουρκόφωνη χριστιανή, η οποία μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 αναγκάζεται να έρθει στην Ελλάδα. Η διαδρομή της αφήγησής της παρεμβάλλεται από αναμνήσεις που εκτυλίσσονται επί σκηνής με τη μορφή τραγουδιών και χορών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Πίστη μας είναι πως ο παραδοσιακός χορός δεν πρέπει να αποτελεί μουσειακό και άρα νεκρό είδος, αλλά να εναρμονίζεται με την εποχή μας και να εξελίσσεται. Για το λόγο αυτό τα διαλογικά μέρη διανθίζονται με τα μουσικοχορευτικά.


Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος περίπου 70 χορευτές και χορεύτριες οι οποίοι χρησιμοποιούν πάνω από 80 φορεσιές, ηθοποιοί και εξαμελής ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων. Επιπλέον, θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε επί σκηνής αλλά και όχι μόνο, την Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού “Ανατολής ίχνη”, καθώς και τον “Χορευτικό Όμιλο Θέρμης” οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και θα έρθουν στο νησί μας για το σκοπο αυτό.
“Χασρέτ, νόστος, νοσταλγία”… ξεχνώνται, γιάβρουμ, τέτοια πράγματα; Εσένα να σε πουν αύριο φύε, άσε το σπίτι σ’ και τα πράματα σ’ και πίσω μη γυρίσεις, να πας σε έναν τόπο που κανέναν δεν ξέρεις…Αυτό εσύ καμιά φορά το ιξεχνάς; Έτσ’ κι εμάς μας έκανανε….

Είσοδος ελεύθερη (Με διάθεση προσκλήσεων)
Τηλ. Επικοινωνίας/Κρατήσεις 693 781 3116

Μοιράσου το άρθρο!