Πολιτισμός

23/07/2013 - 15:08

Χωρίς τέλος ο κατήφορος της Λέσβου ... «έσπασαν» και τα κεραμικά!

yle="text-align: justify;">Ψαλίδι λόγω κόστους(;) μπαίνει φέτος σ ένα θεσμό, ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του 90 προσέλκυε στη Λέσβο χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι.
Πρόκειται για την Παλλεσβιακή έκθεση - φεστιβάλ κεραμικής, που γινόταν συνήθως τον Αύγουστο στο Μανταμάδο, με συμμετοχές καλλιτεχνών από τη Λέσβο, τα γειτονικά νησιά, ακόμη και τα απέναντι παράλια.


Δυστυχώς, η επιτυχημένη αυτή προσπάθεια, η οποία ομολογουμένως είχε μεγάλη απήχηση σε ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες, φέτος μένει στα αζήτητα, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε ο σύλλογος Κεραμιστών Λέσβου.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος και γνωστή κεραμίστρια Μάρω Κρητικού, ο σύλλογος από πολύ νωρίς υπενθύμισε με επιστολές του στο Δήμο Λέσβου, στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διοργάνωση της έκθεσης, ζητώντας, μάλιστα, να συμπεριληφθεί και στο πολιτιστικό φεστιβάλ του Λεσβιακού Καλοκαιριού.


«Δυστυχώς, δεν έχουμε πάρει καμία επίσημη απάντηση, για το αν θα γίνει ή όχι η έκθεση. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, να μας ανακοινώσουν ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να οργανωθεί σωστά μια τέτοια αξιόλογη δραστηριότητα. Στείλαμε επιστολές στη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και συναντηθήκαμε και με το Δήμαρχο για το σκοπό αυτό. Ο ίδιος φάνηκε πολύ συνεργάσιμος και θετικός, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για τίποτα και τελικά το θέμα παρέμεινε μετέωρο.
Η έκθεση αυτή κάθε χρόνο συγκέντρωνε 3.000 - 5.000 επισκέπτες, ενώ είχαμε συμμετοχές από ολόκληρο το Αιγαίο. Θεωρώ ότι η κεραμική αποτελεί ξεχωριστή παράδοση για το νησί μας και η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε καθιερωθεί ως ένας αξιόλογος θεσμός, ο οποίος διαφήμιζε τον τόπο μας, τα προϊόντα του, την παράδοση και την καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Ο Μανταμάδος θα πρέπει να καταλάβει ότι η φετινή απουσία της έκθεσης μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για την περιοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια, με πολλή προσπάθεια, αγάπη και μεράκι, είχε μετατραπεί σε καλλιτεχνικό κέντρο κεραμικής για ολόκληρο το Αιγαίο και σημείο αναφοράς. Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε με τα χρόνια και διαδόθηκε εξαιτίας της αγάπης και της δημιουργικής διάθεσης που είχαν δείξει οι κεραμίστες του νησιού μας σε συνεργασία με τον τότε Δήμο Μανταμάδου».

ΛΟΓΩ ΚΟΣΤΟΥΣ
Σε επικοινωνία που είχε ο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» με τον πρώην αντιδήμαρχο Μανταμάδου και δημοτικό σύμβουλο της περιοχής Δ. Ζαφειρίου, πληροφορηθήκαμε ότι το μεγάλο «κόλλημα» της Δημοτικής Αρχής ως προς τη διοργάνωση της έκθεσης είναι το κόστος, αφού θα πρέπει να απασχοληθεί προσωπικό για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα.
«Το θέμα ανακινήθηκε το προηγούμενο διάστημα από το Σύλλογο Κεραμιστών, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί μας, προκειμένου να διοργανωθεί η έκθεση. Πρόκειται για έναν σπουδαίο θεσμό και κατά την άποψή μου κακώς δεν αναδείχθηκε το θέμα, ώστε εγκαίρως να βρεθούν τρόποι κάλυψης των εξόδων, τα οποία φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλα».

Η ΦΑΣΑΡΙΑ ΤΟΥ CERAMEUS
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή έκθεση χρηματοδοτήθηκε και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Cerameus» και περιλάμβανε την επισκευή του πολύκεντρου Μανταμάδου, καθώς και τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης στο χώρο με αντιπροσωπευτικά έργα των καλλιτεχνών. Η πρόβλεψη, μάλιστα, ήταν τα έργα αυτά να μετακινούνται και να εκτίθενται σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου και της Ελλάδας. Στην ίδια διοργάνωση συμμετείχαν και περιοχές της Κρήτης και της Κύπρου. Ωστόσο, η μόνιμη έκθεση δεν έχει στηθεί ακόμη, αφού υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των χρημάτων για να αγοραστούν τα έργα.
 

Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ


Λεπτομέρεια: η ιστοσελίδα του ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ακόμη διαφημίζει την εκδήλωση της προηγούμενης χρονιάς...

Μοιράσου το άρθρο!