Πολιτισμός

11/12/2015 - 15:52

Χριστούγεννα στη Μυτιλήνη - Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις από το Δήμο Λέσβου

Ο

Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού, Κώστας Αστυρακάκης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνος Πίτσιος, παρουσιάζουν το πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Μυτιλήνης.

 

 

 

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 - ώρα 7:30 μ.μ.

Δημοτικό Θέατρο: Παρουσίαση υποψηφιότητας Μυτιλήνης - Λέσβου, για ανάδειξή της ως “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” για το έτος 2021. Συναυλία με το Στέφανο Κορκολή και τη Μαρία Μανουσάκη (διάθεση προσκλήσεων εισόδου, στο Δημοτικό Θέατρο).

 

  • Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 - Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Πλατεία Σαπφούς: “Χριστουγεννιάτικο πάρκο”. Ένα όμορφο “πάρκο”, που θα περιλαμβάνει μεγάλο χριστουγεννιάτικο φυσικό δέντρο, παραδοσιακό carousel, μικρό σταθερό τρενάκι για παιδιά, τραμπολίνο και άλλα παιχνίδια, θα δημιουργήσουν μία μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα (με εισιτήρια).

  • Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 - ώρα 7 μ.μ.

Ερμού (αρχή αγοράς, πίσω από Τράπεζα Ελλάδος): Έναρξη εορταστικών εκδηλώσεων, με το άναμμα των φώτων του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης από το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό. Παραδοσιακά τραγούδια και κά- λαντα από τη μπάντα του Στρατού και τη Χορωδία Μυτιλήνης “Νίκος Σκαλ κώτας”.

  • Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 - ώρα 9 μ.μ. Ερμού (αρχή αγοράς, πίσω από Τράπεζα Ελλάδος):

Νεανικό χριστουγεννιάτικο party, με άφθονο κρασί και εδέσματα. Διοργάνωση “Τοπικό Συμβούλιο Νέας Γενιάς” του Δήμου Λέσβου.

  • Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 - Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016 Λειτουργία τουριστικού τρένου: 

Το γνωστό αγαπημένο τρενάκι, θα είναι πάλι κοντά μας, προσφέροντας ωραίες περιηγήσεις στην πόλη. Ωράριο λει- τουργίας: Καθημερινές 5 μ.μ. - 9 μ.μ., Σαββατοκύριακα και αργίες 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Εισιτήριο: 2.50 ευρώ / άτομο.

  • Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 - ώρα 7 μ.μ. Δημοτικό Θέατρο:

Διαδραστική παρουσίαση της δράσης του “Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου”, μέσα απ’ το παραμύθι “Παίζω και Δημιουργώ το Όνειρο ...στην Ονειροχώρα”, του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, με την επίβλεψη της παιδοψυχολόγου Μυρτώς Ζαχαροπούλου.

  • Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 - ώρα 11 π.μ. Δημοτικό Θέατρο:

Παράσταση κλασικής μουσικής “MATINEE” με τις πιανί- στες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Μολύβου (δωρεάν μουσική εκδήλωση για τους μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και πέμπτης - έκτης Δημοτικού).

  • Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 - ώρα 7:30 μ.μ. Δημοτικό Θέατρο:

Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τίτλο “Τα Χριστούγεννα των Ρωμιών” από τη Στέγη Βυζαντινών Τεχνών Χορωδίας Λέσβου “Αγία Σιών”, με χοροδιδάσκαλο τον Παναγιώτη Τσακύρη (είσοδος ελεύθερη).

  • Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 - ώρα 6 μ.μ. Δημοτικό Θέατρο:

“Μια φορά κι’ έναν καιρό …” Παραμύθια για μικρούς και … μεγάλους με τη θεατρολόγο - θεατροπαιδαγωγό Νάσια Δαφιώτη. Το όλο πρόγραμμα, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει παραδοσιακά πα- ραμύθια, δημοτικά τραγούδια, θεατρικά δρώμενα, face painting και πολλά happenings, βασίζεται στις αρχές του εναλλακτικού συμμετοχικού θεάτρου (είσοδος ελεύθερη).

  • Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015 - ώρα 11 π.μ. Ερμού & άλλες κεντρικές οδοί της Μυτιλήνης:

Οι χορωδίες και οι μπάντες της πόλης, μαζί με άλλους … καλλίφωνους, θα ψάλλουν πατροπαράδο- τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικους ύμνους, πάνω στο τρενάκι ή πεζοπόροι.

  • Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 9 μ.μ. Δημοτικό Θέατρο:

Θεατρική παράσταση του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, με τίτλο “Η αυλή των θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη (είσοδος ελεύθερη).

  • Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 12 μεσημέρι & 5:30 μ.μ.

Δημοτικό Θέατρο: Θέατρο σκιών “Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη” (δύο παραστάσεις, με εισιτήριο 5 ευρώ).

  • Τρίτη, 29 & Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 8 μ.μ. Δημοτικό Θέατρο:

Θεατρική επιθεώρηση με τίτλο “Το άστρο της Βηθλεέμ”, σε επιμέλεια Βαγγέλη Χατζημανώλη. Λαϊκή ορχήστρα, χορωδία, πατροπαράδοτα κάλαντα, χοροί, σκετς, έθιμα και πολύ κέφι (δύο παραστάσεις, είσοδος ελεύθερη).

  • Τετάρτη, 30 & Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015 Πρωί (ώρα άφιξης πλοίων από Αϊβαλί), Τελωνείο:

Χριστουγεννιάτικες τελετές υποδοχής Τούρκων επισκεπτών της Μυτιλήνης. Η Οργανωτική Επι- τροπή, θα υποδεχθεί τους Τούρκους επισκέπτες που θα καταφθάσουν στη Μυτιλήνη για το τριήμερο - τετραήμερο της Πρωτοχρονιάς.

  • Τετάρτη, 30 & Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015, Πλατεία Σαπφούς:

“Πολυπολιτισμικό πάρκο”. Ειδικά περίπτερα που θα στηθούν στο Χριστουγεννιάτικο πάρκο, για να στεγάσουν τις εθνότητες της πόλης, θα δημιουργήσουν μία μοναδική πολυπολιτισμική εορταστική ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους.

  • Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 11 π.μ. Ερμού & άλλες κεντρικές οδοί της Μυτιλήνης:

Οι χορωδίες και οι μπάντες της πόλης, μεταξύ των οποίων η χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων, μαζί με άλλους … καλλίφωνους, πάνω στο τρενάκι ή πεζοπόροι, θα ψάλλουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

  • Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 7 μ.μ., Ερμού & Πλατεία Σαπφούς (σε περίπτωση κακοκαιρίας στο Δημοτικό Θέατρο):

Κεντρική εκδήλωση άφιξης και υποδοχής του Άγιου Βασίλη στη Μυτιλήνη. Ο Άγιος Βασίλης, θα φθάσει στην πόλη, εν μέσω πολλών εκπλήξεων και happenings, για να μοιράσει δώρα στα παιδιά της Μυτιλήνης. Θα ακολουθήσει ξέφρενο party υποδοχής του νέου χρόνου.

  • Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:30 π.μ. – 4:30 π.μ. Επάνω Σκάλα, “Το … αμίλητο νερό της Μυτιλήνης”:

Μόλις μπει ο νέος χρόνος, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην Εκκλησία της Φανερωμένης στην Επάνω Σκάλα, θα ακουστούν ευχές για το νέο έτος και οι πιστοί που θα βρεθούν εκεί για να λάβουν το αγίασμα, θα μεταφέρουν το “… αμίλητο νερό” στα σπίτια τους.

  • Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:30 μ.μ., Προκυμαία (μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο):

Αναβίωση του πα- λιού εθίμου, “Του … πουδαρκό τς Μυτιλήν’ς”. Το σπάσιμο του ροδιού και το ράντισμα του κόσμου απ’ τα κουμάρια, οι ευχές κι’ οι επωδοί, τα κάλαντα κι’ η μουσική, τα κεράσματα και οι χοροί, αποτελούν αναπόσπαστα πατροπαρά- δοτα λεσβιακά στοιχεία του «ποδαρικού». Ακολουθούν επίσημες ευχές από τις αρχές του τόπου και το τελετουργικό κλείνει με μουσικά και χορευτικά σχήματα. Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016, ώρα 7 μ.μ., Δημοτικό Θέατρο: Παιδική θεατρική παράσταση “Σκρούτζ”, με τον ηθο- ποιό Χάρη Ρώμα (με εισιτήριο) .

  • Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:30 μ.μ., Ερμού & πλατεία Σαπφούς:

“Η επίθεση των καλικάντζαρων …. της Μυτιλήνης”: Παραμονή των Φώτων, μαζί με τα πατροπαράδοτα κάλαντα, η πόλη καταλαμβάνεται από ... ορδές καλικάντζαρων! Συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους και ... επιτίθενται στην αγορά και τους διαβάτες! Καταλήγουν σε πολιορκία του Παλαιού Δημαρχείου, όπου το έθιμο τους ... αποκρούει! Η επίθεση θα τελειώσει με χορούς και πανηγύρια στην Πλατεία Σαπφούς (*** προσκαλούμε όσα παιδιά επιθυμούν, να έρθουν ντυμένα με μια μαύρη φόρ- μα κι’ ένα μαύρο σκούφο ή κάλτσα μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, για να ενωθούν με τις ορδές των καλικάντζαρων, σ’ ένα παραδοσιακό ξεφάντωμα – αναβίωση του πιο διασκεδαστικού εθίμου του τόπου μας ***)

 

 

 

Εκ μέρους του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης και με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2015 – 16: Η MΥΤΙΛΗΝΗ … ΣΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΗΣ”, εκφράζω τις θερμές μας ευχαριστίες προς όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, για την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλουν, προκειμένου να διοργανωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της πόλης μας.

Η Οργανωτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Δ/Κ Μυτιλήνης και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού, απαρτίζεται από μία πλειάδα ιδιωτών – εθελοντών, καθώς και από εκπροσώπους των τοπικών φορέων “Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου”, “Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου”, “Λιμενικό Ταμείο Λέσβου”, “Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης” και “Λέσχη Lions”.    

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συντονιστική ομάδα οργάνωσης των εκδηλώσεων, που αποτελείται από τους Νίκο Χατζηγιαννάκη, Νίκη Ζουμπούλη, Χρύσα Σπέντζα – Αντωνίου, Μαρία Βαμβακίτη, Βαγγέλη Χατζημανώλη, Αγγέλα Γαλετάκη, Δημήτρη Σαλιαμπούκο και Κλεοπάτρα Γιαννοπούλου – Μυγιάκη, καθώς και στη νεοσύστατη ομάδα νέων του Δήμου Λέσβου, που καθοδηγείται από την Αντιδήμαρχο Εθελοντισμού Αθηνά Ιωσηφέλλη.   

Η φετινή προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ακολουθεί το μοντέλο της σύμπραξης όλων των τοπικών φορέων με τη συγκέντρωση δυνάμεων, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται με μεγάλη οργανωτική επιτυχία πέρυσι. Το πλήρες πρόγραμμα που  παρουσιάστηκε, βασίζεται σε τοπικά πολιτιστικά στοιχεία, σε παραδόσεις & έθιμα προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες, αλλά και στη δημιουργία – καθιέρωση νέων για τον τόπο εκδηλώσεων, ώστε αφενός να χαροποιούν τους πολίτες και αφετέρου να ενισχύουν τη χριστουγεννιάτικη  εικόνα της πόλης και του νησιού προς τα έξω.

Πέραν των αμιγώς εορταστικών εκδηλώσεων που ανακοινώθηκαν και θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία χριστουγεννιάτικης εορταστικής ατμόσφαιρας στο κέντρο της πόλης, που να συνάδει με το πνεύμα των ημερών, όπως:

    “Διαμόρφωση χριστουγεννιάτικου πάρκου στην Πλατεία Σαπφούς”: Ένα όμορφο πολυπολιτισμικό πάρκο, που θα περιλαμβάνει μεγάλο χριστουγεννιάτικο φυσικό δέντρο, παραδοσιακό carousel, μικρό σταθερό τρενάκι για παιδιά, τραμπολίνο και άλλα παιχνίδια καθώς και ειδικά περίπτερα που θα στεγάσουν τις εθνότητες της πόλης, θα στηθεί στην Πλατεία Σαπφούς, δημιουργώντας μια μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα όλες τις ημέρες των Χριστουγέννων. 

·         “Λειτουργία τουριστικού τρένου”: Το γνωστό αγαπημένο τρενάκι, θα είναι πάλι κοντά μας, προσφέροντας ωραίες περιηγήσεις στην πόλη. Ωράριο λειτουργίας:  Καθημερινές 5 μ.μ. – 9 μ.μ., Σαββατοκύριακα και αργίες 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 9 μ.μ. Η διαδρομή που θα εκτελεί είναι: Πλατεία Σαπφούς – αφετηρία, Κουντουριώτη (με κατεύθυνση Τελωνείο), 8ης Νοεμβρίου & Μικράς Ασίας (Κιόσκι), Επάνω Σκάλα, Ερμού (κεντρική αγορά), Νιάνια (τέρμα αγοράς αριστερά), Κουντουριώτη (με κατεύθυνση Παλαιό Λιμεναρχείο), Πλατεία Σαπφούς – τέρμα. Εισιτήριο: 2.50 ευρώ / άτομο. Πολλές εκπλήξεις θα περιμένουν τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας, μέσα στο τρενάκι.    

·         “Κάλαντα στο κέντρο της πόλης”: Παραμονές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων, οι χορωδίες και οι μπάντες της πόλης μαζί με άλλους … καλλίφωνους, θα ψάλλουν τα πατροπαράδοτα κάλαντα και άλλους χριστουγεννιάτικους ύμνους, στην Ερμού και σε άλλες κεντρικές οδούς της Μυτιλήνης. Πάνω στο τρενάκι ή πεζοπόροι, θα δημιουργήσουν μία μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα, κρατώντας συντροφιά μικρούς και μεγάλους, που θα βρεθούν στην αγορά, την Προκυμαία, την Επάνω Σκάλα, κ.α.   

·         “Τελετές υποδοχής Τούρκων επισκεπτών”: Η Οργανωτική Επιτροπή θα υποδεχθεί με δύο σεμνές αλλά καλά οργανωμένες τελετές στο Τελωνείο, τους Τούρκους επισκέπτες της πόλης, που θα καταφθάσουν όπως κάθε χρόνο, για το τριήμερο – τετραήμερο της Πρωτοχρονιάς. Γιορταστική μουσική, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσάι και καϊνάρ, θα … καλωσορίσουν τους ξένους επισκέπτες της πόλης μας.    

·         “Αμίλητο νερό”: Μόλις μπει ο νέος χρόνος, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην Εκκλησία της Φανερωμένης στην Επάνω Σκάλα, θα ακουστούν ευχές για το νέο έτος και οι πιστοί που θα βρεθούν εκεί για να λάβουν το αγίασμα, θα μεταφέρουν το “… αμίλητο νερό” στα σπίτια τους χωρίς να μιλήσουν σε κανέναν, τηρώντας ευλαβικά το έθιμο.

·         “Η επίθεση των καλικάντζαρων …. της Μυτιλήνης”: Παραμονή των Φώτων, η πόλη καταλαμβάνεται από ... ορδές καλικάντζαρων !!! Συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους και ... επιτίθενται στην αγορά και τους διαβάτες !!! Καταλήγουν σε πολιορκία του Παλαιού Δημαρχείου, όπου το έθιμο τους ... αποκρούει !!! Η επίθεση θα τελειώσει με χορούς και πανηγύρια στην Πλατεία Σαπφούς (*** όσα παιδιά επιθυμούν, να έρθουν ντυμένα με μια μαύρη φόρμα κι’ ένα μαύρο σκούφο ή κάλτσα μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, για να ενωθούν με τις ορδές των καλικάντζαρων, σ’ ένα παραδοσιακό ξεφάντωμα – αναβίωση του πιο διασκεδαστικού εθίμου του τόπου μας ***). 

·         Προτροπή στολισμού δέντρων: Η Οργανωτική Επιτροπή, έχει καλέσει όλα τα σχολεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τα δημιουργικά εργαστήρια της Μυτιλήνης, να αναλάβουν πρωτοβουλία στολισμού των δέντρων του κέντρου της πόλης. Επίσης έχει καλέσει, όπως και πέρυσι, όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες, να στολίσουν το δεντράκι που υπάρχει στην αυλή ή μπροστά από το μαγαζί τους με πολύ λιτό τρόπο. Χρησιμοποιώντας μικρά φωτάκια (ψείρες), με ελάχιστο κόστος, μπορούμε να έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στο κέντρο της Μυτιλήνης. Η χαρά που θα λάβουν όλοι, προσφέροντας με τη συμμετοχή τους, θα είναι πολύ μεγάλη, αφού προφανώς θα έχει πολλούς αποδέκτες. Αυτό είναι και το μήνυμα των γιορτών, που οφείλουμε όλοι μας να περνάμε !!!     

Καλές γιορτές σε όλους,   

Πάνος Μιχ. Πίτσιος 

Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Πρόγραμμα φυλλάδιο 723.72 KB

Μοιράσου το άρθρο!