Πολιτισμός

01/08/2020 - 21:00

Χρωματιστές Ιστορίες του Στράτη Μυριβήλη στην Λέσβο

Ο Μυριβήλης και οι «Χρωματιστές ιστορίες» του ξανά στην Λέσβο!

Η παράσταση που με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), έκανε την πρεμιέρα της πέρυσι τον Ιούλιο στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, πριν συνεχίσει με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις της στην Αθήνα την σεζόν που πέρασε, επιστρέφει ξανά για δύο μοναδικές παραστάσεις στον γεννέθλιο τόπο του συγγραφέα. Την 1/8 στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ στην Αγ.Παρασκευή και στις 2/8 σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Αθλητισμού & Τουρισμού Νήσου Λέσβου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο αμφιθέατρο στο  Σίγρι. Η είσοδος και στις δύο παραστάσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Ταυτότητα παράστασης:

Πρόκειται για τέσσερα διηγήματα του Μυριβήλη που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της σκηνής. Τέσσερις μικρές ιστορίες  απο τα «Χρωματιστά βιβλία» τα οποία εκδόθηκαν σε διαφορετικές στιγμές της συγραφικής ζωής του. Το πράσινο βιβλίο (1935), Το γαλάζιο βιβλίο (1939), Το κόκκινο βιβλίο (1952) και Το βυσσινί βιβλίο (1959). Κάθε ιστορία αντιστοιχεί σε ένα χρώμα, κι όλες μαζί ενώνονται κάτω απο την σκέπη ενός δομικού για την φιλοσοφία του συγραφέα έργου. Κι αυτό δεν είναι άλλο απ το «Το τραγούδι της γης». Το ευαγγέλιο του, ένας ύμνος στην φύση, στην δημιουργία, και στην ζωή. Ο πυρήνας μέσα απο τον οποίο ξεπηδούν αυτά τα διηγήματα, τα οποία αποκαλύπτουν έναν άγνωστο, διαφορετικό Μυριβήλη, το ίδιο ανθρώπινο και συνταρακτικό, που κινείται συγγραφικά μέσα στο ευρύ φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Έναν Μυριβήλη σύγχρονο, με χιούμορ, με συγκίνηση και με απέραντο σεβασμό, ακόμα και στην μικρότερη μορφή ζωής που υπάρχει στην φύση. Φέτος συμπληρόνωνται εκτόν τριάντα χρόνια απ την γέννηση του.

 

Σκηνοθεσία-Δραματουργική σύνθεση | Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

 Σκηνικά – Κοστούμια | Κατερίνα Σαβράνη

Μουσική | Χριστέλα Γκιζέλη

  Φωτισμοί | Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες | Aνδρέας Σιμόπουλος

Video trailer | Θάνος Μαργαρίτης

Μακιγιάζ | Εύα Τσαλκιτζή

 Γραφιστικό αφίσας | Θεοδοσία Βούρου

 Παίζουν | Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Ινώ Μενεγάκη

 Χριστέλα Γκιζέλη

 

 

Ιστορικό παράστασης:

Η παράσταση είχε την τύχη να κάνει την πρεμιέρα της, στον γεννέθλιο τόπο του συγγραφέα, την Λέσβο, στις 17 Ιουλίου του 2019,με ολόγιομο φεγγάρι,παρουσία της εγγονής του, ακριβώς με την συμπλήρωση πενήντα χρόνων απο τον θάνατό του.

Κατόπιν οι «Χρωματιστές ιστορίες» πραγματοποίησαν όλες τις υπόλοιπες παραστάσεις τους τον Χειμώνα 2019-20 στο θέατρο Σφενδόνη κάθε Δευτέρα και Τρίτη, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού, αποσπώντας δε εξαιρετικές κριτικές. Και το ταξίδι συνεχίζεται.

 

Μοιράσου το άρθρο!