Πολιτισμός

03/07/2021 - 17:23

Η Αγιάσος έγινε «Σμύρνη μου Αγαπημένη» (φωτογραφίες)

Κείμενο / φωτογραφίες : Δημοσθένης Σκλεπάρης

Και έτσι μ' αυτά και μ' αυτα φθάσαμε στην τελευταία μέρα των γυρισμάτων στην Αγιασο για την παράγωγη ''ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ''

Η ταινία είναι αφιερωμένη στα 100 χρονια απο την καταστροφη της Σμυρνης

Το σενάριο της ταινίας που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση υπογράφει η ίδια σε συνεργασία με τον Martin Sherman, την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Καραντινάκης, ενώ την παραγωγή η Tanweer.

Στο καστ εκτός από την Μιμή Ντενίση, συμμετέχουν οι: Λεωνίδας Κακούρης, Γιάννης Βογιατζής, Κρατερός Κατσούλης, Burak Hakki, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Nathan Thomas, Γιάννης Εγγλέζος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Ντίνα Μιχαηλίδου, Daphne Alexander, Χρήστος Στέργιογλου κ.α. ενώ σε ειδικούς ρόλους θα εμφανιστούν διεθνείς σταρ όπως οι: Vanessa Redgrave, Susan Hampshire και ο Rupert Graves.

 

Ολη η Αγιάσος τις τελευταίες μέρες είναι ενα τεράστιο γιουσουρουμ προσπαθώντας να αποδώσουν το χρώμα της Σμύρνης.

Στην Εκκλησία της Παναγίας έγιναν μερικές μικροπαρεμβασεις για να γυριστεί η σκηνή της σφαγής του Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου.

Ο Μητροπολίτης λέγεται οτι παρότι του προταθεί να αναχωρήσει με ασφάλεια, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιο του και έμεινε εκεί.

Βρήκε τραγικό θάνατο απο τον όχλο, ο οποίος αφού τον συνέλαβε τον τύφλωσε και τον διαμέλισε σε πολλά κομμάτια.

Σήμερα Σάββατο γυρίστηκε μια από τις τελευταίες σκηνές του δράματος.

Είναι η πυρπόληση της αρμενικής και της ελληνικής συνοικίας της Σμύρνης.

Το κάψιμο των σπιτιών ανάγκασε τους κρυμμένους σε αυτά Χριστιανούς να βγουν έξω στους δρόμους, με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι που είχαν γλυτώσει από τις προηγούμενες σφαγές, να πέφτουν στα χέρια των Τούρκων και να υφίστανται τρομερούς βασανισμούς πριν τον θάνατό τους.

Το τέλος του δράματος θα γυριστεί στην Σκαλα Πολιχνιτου οπου θα γυριστεί η προσπάθεια των Ελληνων να φύγουν για την Ελλάδα μετά απο την καταστροφή.

Ραντεβου λοιπον το χειμωνα στις κινηματογραφικές αίθουσες θα να δούμε τις λεπτομέρειες.

Ελπιζω η ταινία εκτος απο την υψηλή καλλιτεχνική της αξια να δώσει στην διεθνή κοινότητα και όλη την πληροφόρηση που κάποιοι με περισσή αλαζονεία, σκόπιμα αγνοούν.

Και κλείνω με αυτο που έγραψε ο Αμερικανός Πρόξενος στη Σμύρνη, Τζωρτζ Χόρτον (George Horton), ο οποιος έγραψε : «Ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι άνηκα στο ανθρώπινο γένος»

Δείτε φωτογραφίες :

(Φωτογραφίες Δημοσθένης Σκλεπάρης και συμπληρωματικές  Διαμάντως Ρουγκέλη, Βασίλη Βίγλατζη, Προκόπη Πανάγη)

Μοιράσου το άρθρο!