Πολιτισμός

25/01/2020 - 22:30

Η Βασιλική Παπαγεωργίου live στο Πανελλήνιον

Βασιλική Παπαγεωργίου

‘Σμύρνη – Μυτιλήνη: Ένα τραγούδι δρόμος’

Η Βασιλική Παπαγεωργίου που χρόνια τώρα ζει και δημιουργεί ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Αθήνα, ερμηνεύτρια και στιχουργός του γνωστού συγκροτήματος “Βόσπορος”, συναντά τη Σμυρναίικη παρέα της για μια μοναδική εμφάνιση στο Πανελλήνιο, στη Μυτιλήνη της Λέσβου, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και ώρα ?

Γνωστή από τις συνεργασίες της με Έλληνες και Τούρκους μουσικούς στην Κωνσταντινούπολη, τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με δεξιοτέχνες νέους μουσικούς από τις δύο χώρες, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά Μικρασιάτικα και Σμυρναίικα τραγούδια, τραγουδισμένα στα Ελληνικά και στα Τούρκικα σε πολιτιστικούς και συναυλιακούς χώρους της Πόλης και της Σμύρνης. Το πρόγραμμα αυτό, που κερδίζει το Τουρκικό κοινό αναβιώνοντας μια λησμονημένη παλιά παράδοση αυτών των πόλεων, βρίσκει τον χώρο του στο νησί της Λέσβου, ενώνοντας τη μουσική έκφραση της καθ’ημάς Ανατολής με την εμπνευσμένη δύναμη της Λεσβιακής μουσικής παράδοσης μ’ ένα αλησμόνητο μουσικό νήμα που αντέχει στο χρόνο, τέρποντας πάντα τη ρωμέικη ψυχή.

Αυτή τη φορά η Σμυρναίικη παρέα της Βασιλικής αποτελείται από μουσικούς που έχουν διαλέξει τη Μυτιλήνη σαν τόπο διαμονής και δημιουργίας. Έτσι η κιθάρα του Erdem Güreler, από τη Μάνισα της Σμύρνης, εμπλουτίζεται με τα ηχοχρώματα του εξαίρετου κανουνί Μανώλη Χριστοδούλου από την Κάλυμνο και του δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Παναγιώτη Κολοβού από την Ξάνθη για μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία. Το σχήμα απογειώνεται ρυθμικά με τα παραδοσιακά κρουστά του Λαρισαίου Ηλία Μάρκου.

Βασιλική Παπαγεωργίου : τραγούδι, ζήλια, ντέφι

Μανώλης Χριστοδούλου: κανονάκι

Παναγιώτης Κολοβός: κλαρίνο

Erdem Güreler: κιθάρα
 

Μοιράσου το άρθρο!