Πολιτισμός

25/07/2012 - 18:04

"Η Λυσσασμένη Γάτα" - Πέμπτη 26/07/2012 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

"Η Λυσσασμένη Γάτα" - Πέμπτη 26/07/2012 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

m>Αρχοντικό Γεωργιάδη Πέμπτη 26 /07/2012 ώρα 21:00 Σκηνοθεσία: Richard Brooks Σενάριο: Tennessee Williams (έργο "Cat on a Hot Tin Roof"), Richard Brooks, James Poe Παίζουν: Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives Έτος παραγωγής:1958-Χώρα παραγωγής ΗΠΑ Γλώσσα:Αγγλικά-Έγχρωμο-Διάρκεια:108’

Η Λυσσασμένη Γάτα (1954) εκτυλίσσεται ένα βράδυ στο αρχοντικό ενός μεγαλοκτηματία του Μισισιπή, όπου η οικογένεια ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 65α και τελευταία γενέθλια του πατέρα. Ο Big Daddy, κατά ειρωνικό τρόπο ο πιο ζωντανός χαρακτήρας του έργου, βρίσκεται στα τελευταία στάδια καρκίνου, όμως, ανίδεος για το τέλος που ζυγώνει, προσπαθεί ακόμη να τα βρει με τον αγαπημένο δευτερότοκό του, γνωστό γόη και αθλητή, παντρεμένο με τη Μάγκι. Οι σχέσεις των δύο αντρών είναι οριακές και η γριφώδης σιωπή του γιου δεν βοηθάει, αντίθετα φτάνει στα όριά του τον τελματωμένο γάμο του. Οι δύο νύφες της οικογένειας εκδηλώνουν ανοιχτά την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν, καθεμία για λογαριασμό της οικογένειάς της, το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας. Η μεν στηρίζεται στα πολλά παιδιά που έχει. Η «Μάγκι, η γάτα» κρατά κρυφό το γεγονός ότι δεν έχει την παραμικρή ερωτική επαφή με το σύζυγό της.

Όλα καλά με την ταινία, παρά το λούστρο με το οποίο ο Μπρουκς περιέβαλλε την ιστορία, τον περίγυρο και τους χαρακτήρες - το στόρι μυρίζει παρακμή, ενώ το φιλμ παραπέμπει σε πρεστιζάτο Χόλιγουντ. Εκτός από ένα βασικό σημείο. Ο Νιούμαν βάζει τα δυνατά του να δείξει πως έχει ένα μεγάλο θέμα, εκτός από το σπασμένο πόδι. Όσο κι αν ο εγωισμός του είναι πληγωμένος, η αποστροφή του προς τη Μάγκι εξηγείται μόνο αν δεν την επιθυμεί πραγματικά και πρέπει να μείνει στο γάμο. Ο Μπρουκς δεν μπόρεσε να πείσει τους παραγωγούς πως ο Μπρικ είναι ομοφυλόφιλος, αφού έτσι τον έγραψε ο Γουίλιαμς. Με αυτό τον τρόπο αφήνει το έδαφος στον Μπερλ Άιβς να μεγαλουργήσει στο ρόλο του πατέρα και να πάρει το Όσκαρ. Ο Μπρουκς έβγαλε τα καλλιτεχνικά απωθημένα του 20 χρόνια αργότερα, όταν, γυρίζοντας το Αναζητώντας τον κύριο Γκούντμπαρ με την Νταϊάν Κίτον, θα τον χωρίσει η γυναίκα του Τζιν Σίμονς και θα τον κόψουν από παρέα οι κολλητοί του, απορώντας πώς τόλμησε να μιλήσει τόσο ανοιχτά για το σεξ.

Μοιράσου το άρθρο!