Πολιτισμός

24/07/2019 - 12:43

Η μεγάλη γιορτή των κεραμιστών της Λέσβου

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου, άνοιξε τις πύλες της στο Πολύκεντρο του Μανταμάδου, την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, η 23η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής, που διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου, το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού - Τουρισμού και Αθλητισμού και η Δημοτική Κοινότητα Μανταμάδου.

 Η μεγάλη αυτή γιορτή των κεραμιστών, με την πανελλήνια αλλά και διακρατική αναγνώριση, αποτελεί φέτος σταυροδρόμι συνάντησης 45 κεραμιστών και αγγειοπλαστών από τη Λέσβο, την Αθήνα, την Πάτρα, την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σάμο, την Στυλίδα, αλλά και την Γαλλία και την Τουρκία, με έργα και δημιουργίες εξαιρετικής αισθητικής και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, που συγκέντρωσαν τα βλέμματα αποσπώντας τον θαυμασμό και τον έπαινο του κοινού.

Ειδικότερα, τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χθες στις 9:00 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου όπου ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδής ευχαρίστησε τους δημιουργούς και όλους τους συντελεστές, για την άρτια διοργάνωση και το υψηλό επίπεδο της έκθεσης. Ο κ. Τζελαϊδής, μετά από μια ενδιαφέρουσα και περιεκτική αναδρομή στην ιστορία και τη δυναμική της Παλλεσβιακής Έκθεσης Κεραμικής, τόνισε ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός, αναφέροντας, παράλληλα, τους μελλοντικούς σχεδιασμούς και στόχους, ώστε η έκθεση να γίνει ακόμη καλύτερη και μεγαλύτερη.

Αμέσως μετά, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, εκπροσωπώντας τον Δήμο Λέσβου και τον Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, συνεχάρη θερμότατα όλους τους συντελεστές της έκθεσης, που εργάσθηκαν και φέτος με ζήλο και πάθος για το άριστο αυτό αποτέλεσμα και βέβαια στους συμμετέχοντες κεραμίστες, που είναι πάντα η ψυχή της έκθεσης. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, ο θεσμός της Παλλεσβιακής Έκθεσης Κεραμικής στο Μανταμάδο αποτελεί, πλέον, σημείο αναφοράς στην προώθηση και ανάδειξη της κεραμικής τέχνης. Εξελίσσεται συνεχώς και είναι συνυφασμένη με την πολιτιστική παράδοση του τόπου, με τη διάδοση και ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης και της μοναδικότητας του χειροποίητου κεραμικού. Ο κ. Αποστόλου, τόνισε επίσης ότι, κυρίαρχη επιδίωξη ήταν και παραμένει και η συνεχής αναβάθμιση της έκθεσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα δημιουργίας σχολής κεραμικής τέχνης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μήθυμνας, κ.κ. Χρυσόστομο, τον τ. Δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου Μιχάλη Καπιωτά, την εκπρόσωπο των Τούρκων Κεραμιστών, Γιλντίζ Ακέρ καθώς και από τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Κεραμιστών Λέσβου «Το Έοργον», Ηλία Κουρτζή .

Ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο, ενώ η εκδήλωση των εγκαινίων πλαισιώθηκε από το χορευτικό τμήμα του Δήμου Λέσβου, του Συλλόγου «Αρίων», καθώς και τοπικά εδέσματα.           

            Η 23η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, θα διαρκέσει έως και τις 23 Αυγούστου 2019 και λειτουργεί καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:30 – 20:30, με ελεύθερη είσοδο.

 

 

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα εγκαίνια

Μοιράσου το άρθρο!