Πολιτισμός

01/08/2011 - 00:16

Η Μυτιλήνη τιμά τον Ελύτη στα 100 έτη από τη γέννησή του

Στο Ελαιοτριβείο Βρανά που ανήκε στον παππού του Οδυσσέα Ελύτη, στο χωριό Παπάδος της Μυτιλήνης, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Η Λέσβος του Ελύτη», από την Εταιρεία Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος», με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή.

«Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του ταιριάζει στις μέρες μας να θυμηθούμε τη λιτότητα της ζωής του τον απλό τρόπο με τον οποίο ζούσε… Ήξερε ποια είναι η ουσία της ζωής που δεν είναι τίποτε άλλο από το να κατανοήσει ότι είναι μικρή η ζωή και περαστική και πόσο πρέπει να τη ζούμε με λιτότητα με ότι έχουμε ανάγκη και όχι να πολλαπλασιάζουμε τις ανάγκες μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας που ανακαίνισε και ανέδειξε το Ελαιοτριβείο Βρανά σε χώρο πολιτισμού, Νίκος Κούνδουρος, χαιρέτισε από την πλευρά του με τον δικό του μοναδικό τρόπο τον Οδυσσέα Ελύτη!
«Χαίρε Οδυσσέα Ελύτη. Δεν είσαι μόνος. Δεν είσαι μόνος σήμερα εδώ, ποιητή … Οι ψυχές όλων των ποιητών της Ελλάδας  πλανώνται πάνω και γύρω από αυτήν εδώ την πλάκα με την εικόνα σου σύμβολο και ξύπνημα μνήμης» σημείωσε ο Έλληνας σκηνοθέτης.
Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, άνοιξε τις πύλες της έκθεσης που αναδεικνύει τη σχέση του ποιητή με τη Λέσβο.
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου ότι βρίσκομαι στη Μυτιλήνη γι αυτό το ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη. Ιδιαίτερο γιατί προέρχεται από έναν τόπο με τον οποίο ο Ελύτης δεν είχε μόνο δεσμούς αίματος  αλλά είχε και δεσμούς πνεύματος» υπογράμμισε με συγκίνηση και αμέσως μετά, αποκάλυφθηκε στην είσοδο του μουσείου ένα ορειχάλκινο επίτοιχο ανάγλυφο με τη μορφή του ποιητή που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης.

Μοιράσου το άρθρο!