Πολιτισμός

28/02/2019 - 06:09

Η Νένα Γαλανίδου μιλάει για την ανασκαφή στο Λισβόρι - Εκδήλωση Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση»

 Η εκδήλωση του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» με τίτλο H ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΛΙΣΒΟΡΙ. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ θα πραγματοποιηθεί στη νέα ημερομηνία, το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.30 μμ στην αίθουσα του Συλλόγου, Εθνικής Αντίστασης 33, Δάφνη (σταθμός μετρό ΔΑΦΝΗ).

Από το 2012 το Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποιεί στα Ροδαφνίδια, κοντά στις θερμές πηγές του Λισβορίου, αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτοντας την Παλαιολιθική κληρονομιά του νησιού. Ο μοναδικός αυτός ελαιώνας κρύβει στο υπέδαφός του ευρήματα ηλικίας μισού εκατομμυρίου ετών, που άλλαξαν την ιστορία του Αιγαίου. Τοποθετούν οργανικά τη Λέσβο στην παγκόσμια συζήτηση για την καταγωγή κι εξέλιξη του ανθρώπου, τις πρώιμες μεταναστεύσεις και τις απαρχές της κατοίκησης στην Ευρώπη.

Οι αρχαιολόγοι δουλεύουν κάθε χρόνο σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς ώστε να αναδειχθεί ο χώρος σε κόμβο αειφόρου και ήπιας ανάπτυξης µε σεβασμό στο περιβάλλον και τις παραδοσιακές δραστηριότητες. Η διευθύντρια της έρευνας, κα Νένα Γαλανίδου, θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν του τόπου μας και θα μοιραστεί μαζί μας το όραμα της ομάδας της για το μέλλον αυτής της λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένης περιφέρειας του Κόλπου της Καλλονής. Η κα Νένα Γαλανίδου σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις εφαρμογές της πληροφορικής στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Southampton και εργάστηκε στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μπενάκη. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου και δίδαξε Παλαιολιθική και Μεσολιθική Αρχαιολογία και Ποσοτικές Μεθόδους στην Αρχαιολογία και διετέλεσε ερευνήτρια στο κολέγιο Clare Hall. Το 2000 εκλέχτηκε επίκουρη καθηγήτρια και το 2009 αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την Αρχαιολογία της Εποχής του Λίθου, την Εθνοαρχαιολογία, την Αρχαιολογική Ιστορία και Μέθοδο, και τη Δημόσια Αρχαιολογία. Διευθύνει Παλαιολιθικές έρευνες πραγματοποιώντας ανασκαφές στο Ιόνιο, σε σπήλαιο στον Κυθρό και στη Λέσβο στα Ροδαφνίδια, Λισβορίου. Η εκδήλωση θα αναδείξει ταυτόχρονα τη Λέσβο του απέραντου γαλάζιου. Το νησί των ελαιώνων με τους χαμηλούς λόφους που φτάνουν χορευτικά ως το γιαλό. Τη Λέσβο των ηφαιστείων, της λιτής, απέριττης ομορφιάς των βράχων… Το νησί της φιλοξενίας και της ηρεμίας, της στοχαστικότητας και της διαρκούς αναζήτησης. Μοίρα της να γεφυρώνει πολιτισμούς, στεριές και θάλασσες. Και να γεννά πολιτισμό και παράδοση σε κάθε της μορφή και έκφραση. Το αγαπημένο καταφύγιο που πλουταίνει τη σκέψη, ξανοίγει το νου και ομορφαίνει τη ζωή!

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα δημιουργικά τμήματα του Συλλόγου, καθώς θα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από τις ομορφιές της Λέσβου και θα αναγνωστούν σχετικά λογοτεχνικά αποσπάσματα.

 

Μοιράσου το άρθρο!