Πολιτισμός

06/01/2024 - 08:59

Η Νταϊανα Άσσαντ έφερε το origami στη Μυτιλήνη (φωτο - βίντεο)

Η Νταϊανα Άσσαντ γεννήθηκε στην Ελλάδα από Σύρους γονείς οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Στη Λέσβο πήγε για τις σπουδές της στο ΠΜΣ «Φύλο, Πολιτισμός και Ιστορία» του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου πριν από έξι χρόνια, αλλά παράλληλα και για να εργαστεί στο προσφυγικό, την εποχή που οι μεταναστευτικές ροές στο νησί της Λέσβου ήταν αυξημένες.

Μαζί της, έφερε και το ταλέντο της, για μια τέχνη που λίγοι τη εξασκούν στη χώρα μας τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο και η οποία συνταιριάζει την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά και τη ζωγραφική σε άλλο επίπεδο.

Το origamι, που προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις ori (διπλώνω) και gami (χαρτί) είναι η ιαπωνική εικαστική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής που εξασκούνταν, στην Ιαπωνία περίπου από το 1600 ενώ οι ρίζες του χάνονται στους αιώνες και στην κινεζική παράδοση.

γδα
 Νταϊάνα Ασάντ ποζάρει με ένα μπουκέτο λουλούδια origami μέσα στο εργαστήριο - πωλητήριο της στη Μυτιλήνη. φωτο Ηλίας Μάρκου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η χαρτοδιπλωτική λοιπόν τέχνη, όπως αποδίδεται ο όρος στα ελληνικά, εκτός από μια εικαστική τέχνη, χρησιμοποιείται σήμερα πλέον από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, όπως είναι η ιατρική, η αρχιτεκτονική και η εκπαίδευση.

Το καλό με το origami είναι ότι μπορείς να το εξασκήσεις οπουδήποτε κι αν είσαι, ενώ δε χρειάζεται να έχεις μαζί σου ούτε εργαλεία, ούτε χρώματα, παρά μόνο ένα κομμάτι χαρτί που χωρίς να το κόψεις μπορείς με διαδοχικές διπλώσεις να το μεταμορφώσεις σε κάτι άλλο.

 

Δείτε και βίντεο:

 Κείμενο- φωτογραφίες - βίντεο: Ηλίας Μάρκου/ ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!