Πολιτισμός

20/04/2019 - 06:55

Jesus Christ Superstar

Η ταινία σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς. Μια πρωτοπορία της έβδομης τέχνης. Η πρώτη κινηματογραφική ροκ όπερα σε μουσική Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, ιδωμένο από την οπτική ενός μαύρου (Καρλ Άντερσον) Ιούδα!

Η ταινία του Νόρμαν Τζούισον βασίστηκε στο βιβλίο του Τιμ Ράις και τη θεατρική παράσταση του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ.

Η όλη ιδέα της ερμηνείας της Καινής Διαθήκης ως ένα χίπικο χάπενινγκ φαντάζει-εύκολα για το μακρινό 1973- ως βλάσφημη. Εντρυφώντας στο αιώνιο μήνυμα του Ιησού και θυμούμενοι τον μινιμαλιστικό τρόπο που είδε το θείο δράμα ο Παζολίνι το 1964, αυτό το εξίσου μινιμαλιστικό μιούζικαλ μοιάζει να είναι σε απευθείας σύνδεση με την εποχή του Ιησού.

Ο όρος «βλασφημία» απαλαίνει ακόμα περισσότερο όταν κάποιος ακούει τους στίχους των τραγουδιών. Ακόμα κι όταν η ροκ όπερα τραντάζει τα ηχεία, οι λέξεις μιλούν όπως αυτές του Καζαντζάκη στον «Τελευταίο Πειρασμό». Τσιμπούν, αλλά δεν προσπερνούν τα μηνύματα του Ευαγγελίου. Μοιάζουν με κάποιου είδους χαμένο χειρόγραφο Γνωστικών.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ιησούς είναι ο υπέρτατος ροκ σταρ και αυτό δεν είναι μικρό αν αναλογιστούμε το ποιοι έκαναν το έργο. Ανάμεσα στα τραγούδια, το ομώνυμο, το «What`s the Buzz» και φυσικά το «I Don`t Know How to Love Him» είναι πραγματικά αθάνατα.

Σκηνοθέτης: Norman Jewison με τους: Ted Neeley,Carl Anderson,Yvonne Elliman Σύνθεση μουσικής: Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, Aντρέ Πρέβιν, Herbert W. Spencer .

Βραβεία:

Κινηματογραφικό Βραβείο BAFTA Καλύτερου ήχου, Βραβείο Νταβίντ ντι Ντονατέλο Καλύτερης ξένης ταινίας Τοποθετημένη σε μια έρημο, η ταινία μπορεί από άποψη ντεκόρ και κοστουμιών να μελετηθεί μαζί με τις «Δαιμονισμένες» του Κεν Ράσελ.

 

Τρίτη 23.4.2019, Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης  ώρα 20:30

je

Μοιράσου το άρθρο!