Πολιτισμός

26/07/2012 - 12:57

Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις 2012 στο Μεσότοπο

Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις 2012 στο Μεσότοπο

yle="text-align:justify;">Γράφει: ο Νεκτάριος Βακάλης

Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών, το Παράρτημα και όλοι οι υπόλοιποι φορείς του χωριού μας (Αναπτυξιακή Πολιτιστική Εταιρεία Μεσοτόπου και ο Αθλητικός Όμιλος Μεσοτόπου) που παραδοσιακά οργανώνουν καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα πλαίσια της πολιτιστικής τους δραστηριότητας θα μας παρουσιάσουν και φέτος πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού. Στον προγραμματισμό των δράσεων στο χωριό υπάρχουν και τρεις εκδηλώσεις τις οποίες «φέρνει» στο Μεσότοπο το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Λέσβου. Για φέτος έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις και δραστηριότητες:

Το Σάββατο 21 Ιουλίου ο Αθλητικός Όμιλος Μεσοτόπου μας προσκαλεί στο πάρτι που διοργανώνει στο club PRIVE. Είσοδος με ποτό: 8ευρώ.

Την Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 9.00 το βράδυ, στο Ταβάρι η Ορχήστρα του Δήμου Λέσβου υπό την Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Τσιριγώτη παρουσιάζει αφιέρωμα στον Δήμο Μούτση. Είσοδος ελεύθερη.

Την Τρίτη 31 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στα Χωραφούδια θ' ανάψουν για άλλη μια χρονιά οι φωτιές του Αυγούστου. Το Παράρτημα του Συλλόγου μάς καλεί μέσα από γλέντι και χορό να αναβιώσουμε ένα έθιμο που κρατά πεισματικά στο πέρασμα του χρόνου.

Την Τρίτη 7 Αυγούστου, από το πρωί, το μουσείο θα καλωσορίσει τα παιδιά! Θα υπάρξει μια σύντομη ξενάγηση και μετά στην μικρή πλατειούλα έξω από το Μουσείο τα παιδιά θα ζωγραφίσουν και θα δημιουργήσουν με τον πηλό.
Το απόγευμα για πέμπτη συνεχή χρονιά το Μουσείο θα είναι ανοικτό για μικρούς και μεγάλους οι οποίοι μπορούν να χαρούν τα εκθέματα αλλά και τις ποικίλες δραστηριότητες που θα γίνονται στον εξωτερικό χώρο. Για φέτος προγραμματίζεται έκθεση φωτογραφίας με θέμα «οι άνθρωποι του χωριού» μέσα από τον φακό του Γάλλου φίλου μας Alain Hanquez, ο οποίος είναι με την οικογένειά του και τους φίλους του μόνιμος καλοκαιρινός επισκέπτης του Μεσοτόπου τα τελευταία 20 χρόνια! Επίσης θα υπάρχει έκθεση λαϊκής τέχνης-Ξυλόγλυπτα, κεραμικά, αγιογραφίες -Μεσοτοπιτών δημιουργών.
Θα κεραστεί σε όλους, όπως κάθε χρόνο, φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί, ρακί και σπιτικοί μεζέδες. Είσοδος ελεύθερη.

Την Τετάρτη 8 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών παρουσιάζει στον αύλειο χώρο της αίθουσας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του χωριού, την εκδήλωση με τίτλο «Ελλήνων νόστος», ένα αφιέρωμα στη ξενιτιά ως πρόβλημα και διέξοδος του Ελληνισμού σε όλες τις εποχές. Περιλαμβάνει: προβολές και παρουσίαση κειμένων, ζωντανή μουσική, συμμετοχή της χορωδίας και τμήματος του χορευτικού. Επίσης σύνδεση-επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μέσω internet με συγχωριανούς μας που ζουν στο εξωτερικό. Είσοδος ελεύθερη.

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου, η επιτροπή Γυναικών του Συλλόγου Μεσοτοπιτών θα προβάλει στον κινηματογράφο του χωριού την ταινία «Παράδεισος στη δύση» του Κώστα Γαβρά. Η ταινία έχει όλα τα καλά στοιχεία που περιμένει κανείς από μια ταινία του Κώστα Γαβρά με σκέψη και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, στοιχεία που κορυφώνονται στο δυνατό και συγκινητικό φινάλε και είναι μια καλή αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό.

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, η Αναπτυξιακή Πολιτιστική Εταιρεία Μεσοτόπου Λέσβου, έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει στην πλατεία Μεσοτόπου το Γ΄ μέρος της τριλογίας μουσικοχορευτικών παραστάσεων με θέμα «Το τραγούδι και ο χορός των Μεσοτοπιτών». Το φετινό Γ΄μέρος αναφέρεται στα πανηγύρια του Μεσοτόπου και ειδικότερα α) στα ξεχασμένα πανηγύρια Μεσοτοπιτών-Μεσοτοπίτες μουσικοί με ομιλητή τον Φώτη Βασίλογλου, β) Το κοινό Πανηγύρι του Άη Παντελεήμονα που γιορτάζανε Μεσοτοπίτες και Ερεσιώτες. Ομιλητής Φώτιος Ξενέλλης. γ) To πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας με ομιλητή τον Θύμιο Βασίλογλου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Ευθύμιου Σαραντίδη. Θ’ ακολουθήσει ολονύχτιο πανηγύρι με φαγητό και ζωντανή μουσική. Συμμετοχή με κάρτα που θα διαθέτουν τα μέλη του συμβουλίου της Αναπτυξιακής.

Το Σάββατο 11 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ, ο Α.Ο.Μ. παίρνει την σκυτάλη των εκδηλώσεων παρουσιάζοντας στο προαύλιο του σχολείου το 2ο "Αχ...Ταρμά". Μια μουσικοθεατρική παράσταση, συνέχεια της πολύ επιτυχημένης πρώτης εκδήλωσης που έγινε στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του χωριού στις 19 Απριλίου. Τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια έχουν οι: Παναγιώτης Κουρλής και Δημήτρης Ζαγκούλης. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης «Αχ...Ταρμάς» θα υποστηρίξει το Νέο Συγκρότημα Μεσοτόπου το οποίο και θα «σηκώσει» το βάρος του γλεντιού που προβλέπεται μέχρι πρωίας. Είσοδος 5 ευρώ.

Την Δευτέρα 13 Αυγούστου στις 6.30 το απόγευμα ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών κι ο Α. Ο. Μ. διοργανώνουν αθλητικούς αγώνες στο γήπεδο του χωριού και περιμένουν τη συμμετοχή όλων των παιδιών για τα αγωνίσματα του στίβου και τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Την Παρασκευή 17 Αυγούστου στις 10 το βράδυ ο Α. Ο. Μ. πραγματοποιεί το πολυαναμενόμενο, από τη Μεσοτοπίτικη νεολαία, Beach Party στην παραλία του Χρούσου. Είσοδος 5 ευρώ.

Την Κυριακή 19 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, η Αναπτυξιακή Πολιτιστική Εταιρεία Μεσοτόπου Λέσβου θα παρουσιάσει στο καινούργιο αμφιθέατρο (παλιό πάρκο της κοινότητας Μεσοτόπου) όλα της τα χορευτικά τμήματα. Υπεύθυνος διδασκαλίας: Ευθύμιος Σαραντίδης.

Την Δευτέρα 20 Αυγούστου η επιτροπή Γυναικών του Συλλόγου Μεσοτοπιτών αυτή τη φορά θα έχει το καθιερωμένο της «γειτονιό» στον «Ποταμό».

Την Πέμπτη 23 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μεσοτόπου η Θεατρική ομάδα «Τα Τσόκαρα» θα ανεβάσουν την παιδική θεατρική παράσταση «Ακούς τη γιορτή;». Είσοδος ελεύθερη.

Στην τρίτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό μας με τη συμβολή του Δήμου Λέσβου και σε ημερομηνία που θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους φορείς, θα παρακολουθήσουμε δύο μονόπρακτα του Ντάριο Φο «Η μαμά φρικιό» και «Ελεύθερο ζευγάρι» από τη Θεατρική ομάδα Αγίας Παρασκευής «οι Παράλογοι», διάρκειας 90 λεπτών. Και σε αυτή την εκδήλωση η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Αγαπητοί φίλοι ως Διοικητικό Συμβούλιο σας ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και τη συμπαράστασή σας και σας καλούμε να βοηθήσετε ακόμα
πιο ενεργά τις εκδηλώσεις όλων των φορέων μας στον Μεσοτόπο ενισχύοντας έτσι και την πίστη για συνεχή και αγαστή συνεργασία υπ’ όλες τις συνθήκες.

Μοιράσου το άρθρο!