Πολιτισμός

02/12/2015 - 21:32

Το Καρνάγιο της Επάνω Σκάλας σύντομα παραδίδεται στους πολίτες

Ένα αξιόλογο έργο, το οποίο θα φέρει πιο κοντά τους νέους, αλλά και τους μεγαλύτερους δημότες της πόλης μας, στο Καρνάγιο της Επάνω Σκάλας, στο Βόρειο Τμήμα του Κάστρου της Μυτιλήνης, ολοκληρώνεται με χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΠΑ.

 
Το έργο αυτό συμβασιοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου και έχει τίτλο «ανάπλαση και δημιουργία σημείων θέας σήμανσης Παλιού Καρνάγιου Παλιοί Στάβλοι Μυτιλήνης». Οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και σήμερα, το έργο σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.
 
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Κτιριακών Έργων του Δήμου Λέσβου, Ανδ. Παπαχριστοφόρου, πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, η οποία θα δώσει ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα στην Επάνω Σκάλα, ενώ θα βοηθήσει τη νέα γενιά να γνωρίσει καλύτερα την παραδοσιακή τέχνη του καραβομαραγκού, μέσα σε ένα ευχάριστο αρμονικό περιβάλλον.
 
«Το έργο πραγματοποιείται στο χώρο που λειτουργεί σήμερα ένα από τα παλαιότερα, ίσως και το παλαιότερο καρνάγιο της Λέσβου. Ουσιαστικά θα κατασκευαστεί μία πλατεία στο χώρο που υπάρχει εκεί, διαστάσεων 10Χ10,50, στην οποία θα καταλήγουν δύο πλακόστρωτοι δρόμοι που θα κατασκευαστούν με ακανόνιστους λίθους. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η ανακατασκευή ενός κτιρίου με πέτρες, ώστε να έχει παραδοσιακή όψη. Θα τοποθετηθούν επιπλέον δύο πέτρινα και με ξύλο παγκάκια και δύο ανοξείδωτες βιτρίνες που θα χρησιμεύσουν ως χώροι έκθεσης εργαλείων επισκευής σκαφών αλιείας.
 
Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, να περιηγηθεί στο καρνάγιο και να δει από κοντά τους χώρους του, τους τρόπους λειτουργίας του και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι λιγοστοί μάστορες που έχουν απομείνει στο επάγγελμα αυτό.
 
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την περιοχή, αλλά και την παραδοσιακή τέχνη, η οποία τείνει να εξαφανιστεί.
Το έργο ολοκληρώνεται μέχρι τέλος του χρόνου, αφού το 80% των εργασιών έχει τελειώσει. Υπολείπεται η τοποθέτηση των κουφωμάτων στο πέτρινο μικρό κτίσμα, καθώς και η τοποθέτηση των ανοξείδωτων προθηκών, όπου θα εκτίθενται τα παραδοσιακά εργαλεία».
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 80 χιλιάδες ευρώ περίπου και η έκπτωση του εργολάβου 46%.
Ο χώρος από τις αρχές του νέου έτους παραδίδεται στους πολίτες.  
 
 
πηγή: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!