Πολιτισμός

23/09/2015 - 11:23

«Κατάρες από το ιερό της Δήμητρας & της Περσεφόνης στο Κάστρο της Μυτιλήνης»

Η

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου  στο πλαίσιο της δράσης Το Αρχαιολογικό Εύρημα του Μήνα, την οποία εγκαινίασε στις 31 Ιανουαρίου 2015 υπό τη γενική ενότητα για το τρέχον έτος Θρησκείες και Ιερά στη Λέσβο, από το χθες στο σήμερα., θα παρουσιάσει την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 19.30, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο  το έβδομο αρχαιολογικό εύρημα αυτής της σειράς εκδηλώσεων, με  τίτλο "Κατάρες από το ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης στην ακρόπολη (Κάστρο) της αρχαίας πόλης της Μυτιλήνης".


Πρόκειται για τρείς μολύβδινους κατάδεσμους που ήλθαν στο φως στο ιερό της Δήμητρας και της Κόρης κατά τις ανασκαφικές εργασίες των ετών 1983-1994, που πραγματοποίησε η Καναδική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών υπό την εποπτεία του καθηγητή και αρχαιολόγου Hector Williams στον χώρο του μεσαίου κάστρου. Οι κατάδεσμοι ή αλλιώς κατάρες χρονολογούνται στα τέλη του 4ου και στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Φέρουν στην μία όψη τους χαραγμένα ονόματα ενόρκων.
Το έκθεμα του μήνα για τον Οκτώβριο θα συνοδεύεται από ψηφιακή προβολή που θα παρουσιασθεί στις 19.30μ.μ. σε τρείς ψηφιακές τηλεοράσεις στην είσοδο και στο χώρο έκθεσης του ευρήματος στο ισόγειο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης,  καθώς και  στο χώρο του κυλικείου.  
Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, σε ειδική προβολή που έχει οργανωθεί θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες  το εποπτικό υλικό που έχει ετοιμασθεί για το αρχαιολογικό εύρημα του μήνα.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το Τμήμα Σαντουριών του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

----

Το εύρημα της δράσης «Το Αρχαιολογικό Εύρημα του μήνα» για το μήνα Οκτώβριο,  με τίτλο  «Κατάρες από το ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Μυτιλήνης», που θα εκτίθεται από τις 30-9-2015 και για ένα μήνα στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
 

.

Μοιράσου το άρθρο!